La începutul anului prețul bitcoin sărise de 1100 de dolari și se preconiza că vom ajunge la prețuri astronomice – 2000-10 000 de dolari pentru o fisă. Trecând peste optimismul irațional al acelei perioade, chinezii se pare că au încurcat planurile traderilor și au reușit să tragă prețul în jos, amenințând și ”hărțuind” (?!) schimburile locale cu reglementări antispălare de bani și de cunoaștere a clienților.
Este clar că ceea ce a făcut prețul bitcoin să scadă nu este atât atitudinea autorităților chineze cât emoționalitatea traderilor. Pe sistemul ”nu glonțul te omoară, ci rana”, reacția publicului și propagarea temerilor și incertitudinii au fost cele care au făcut prețul să alunece în jos.
Dincolo de această reacție emoțională, traderii experimentați vorbesc despre posibile avantaje pentru moneda bitcoin în această perioadă de nesiguranță.
China aduce mereu avantaje bitcoinului
Piața chineză este responsabilă pentru o mare parte din volumele tranzacționate pe piața bitcoin. Așadar, este normal ca volatilitatea prețului să vină de pe această piață.
Moneda bitcoin a avut parte de o creștere exponențială de-a lungul timpului. Singura deviație a pieței apare în 2013, odată cu scandalul Mt Gox. Pentru traderi este clar că povestea reglementărilor din China nu are aceeași magnitudine și că de atunci și până acum piața s-a maturizat. Așadar, traderii așteaptă doar ca emoționalitatea de pe piață să se dilueze pentru ca prețul să crească din nou.
Din păcate situația economică în lume nu pare să se îmbunătățească. Uniunea Europeană dă semne de slăbiciune, în Statele Unite președintele Donald Trump le dă emoții investitorilor și piețele sunt afectate de inflație. Oamenii încep să fie atrași de valoarea deflaționară a bitcoinului și să îl înțeleagă ca pe o variantă de a-și proteja economiile.
Scandalul din China nu face altceva decât să atragă atenția asupra bitcoinului. Nu există publicitate negativă. Există un public care află acum pentru prima oară despre bitcoin, iar piețele fiat și activele tradiționale nu sunt suficient de tentante pentru traderi cât să îl scoată cu adevărat de pe piață. Așadar, atitudinea Băncii Populare Chineze nu face altceva decât să atragă atenția asupra unei situații de criză.
Competiție între schimburi
Piața bitcoin este mobilă și descentralizată. Asta înseamnă că noile reglementări nu fac altceva decât să creeze un gol pe care îl pot umple cu ușurință alte schimburi din lume. Cel mai probabil vor apărea în următoarea perioadă noi schimburi, sau se va vedea o migrație către schimburi deja existente.
Întâlnirile dintre Banca Populară Chineză și reprezentanții schimburilor au fost anunțate dinainte. Cei care au avut puțin fler și-au mutat fondurile de pe schimburile respective înainte ca autoritățile să facă următoarea mutare. Realitatea este că indiferent de deciziile luate de guverne, dacă cetățenii vor să joace pe piața bitcoin, vor găsi formule prin care să o facă.
Este adevărat că oamenii au intrat în panică și s-a văzut o scădere în doi pași. Prima scădere de preț a avut loc atunci când China a anunțat că lansează propria monedă digitală, iar cea de a doua când au început să investigheze shcimburile. Interesant este însă că înainte să apară primele știri legate de inițiativa băncii centrale mai mulți investitori masivi au lichidat bitcoinii. S-a speculat că pentru ei nu a fost de fapt o noutate și că schimburile manipulează piața. În felul acesta au căzut în propria capcană. Noile reglementări nu fac decât să taie puțin vârfurile și să împrospăteze piața, dând posibilitatea unor schimburi noi să intre pe piață.
În aceeași măsură, traderii au ocazia acum, cu această scădere, să își facă stocurile de bitcoin, lucru care deja începe să se întâmple. Cea mai bună dovadă este că am văzut o scădere a prețului pe o perioadă relativ scurtă de timp. În paralel, s-a făcut o consolidare a prețului. Candelele arată că prețul formează acum valori maxime mai joase, dar și valori minime mai înalte. Așadar, singura schimbare importantă este că pragul inferior s-a ridicat cu un etaj, iar cel superior a scăzut puțin.