Primul ministru al Maltei, Joseph Muscat, a declarat în fața Națiunilor Unite că ”viitorul inevitabil al banilor” îl reprezinta criptomonedele. Afirmația a fost parte din discursul ținut de Muscat în cadrul Dezbaterii Generale a ONU ce s-a derulat săptămâna trecută.

Malta a inițiat demersuri pentru a deveni ”Insula Blockchain”. Devine astfel un promoter al inovației digitale și a reglementărilor din domeniul blockchain și cripto.

”Blockchain face din criptomonede viitorul inevitabil al banilor, facilitând transparența și ajutând la filtrarea afacerilor bune de cele rele. În același timp, tehnologiile DLT au un potențial mult mai mare”

a declarat primul ministru maltez.

Muscat a susținut de asemenea că au dorit să devină pionieri în domeniul blockchain. Asta pentru a demonstra comunității internaționale necesitatea reglementărilor favorabile acestei tehnologii.

Avantajul principal al blockchain este că poate fi utilizată în numeroase industrii, de la gestionarea informațiilor medicale sau a datelor personale la nivel guvernamental până la facilitarea rețelelor de aprovizionare.

Malta este de părere că tehnologia poate combate politicile guvernamentale regresive și reacționare și va stimula încrederea populației:

”Statele vor trebui să treacă de la stocarea restrictivă a informațiilor referitoare la cetățeni la reglementarea unui mediu în care oamenii pot avea încredere în guverne pentru gestionarea propriilor date.”

Blockchain, nu criptomonede

Majoritatea guvernelor și companiilor care au început să exploreze potențialul tehnologiei blockchain au adoptat în același timp o atitudine anti-criptomonede. Andreas Antonopoulos este de părere că o astfel de atitudine demonstrează că nu înțeleg niciunul dintre cele două concepte.

Din acest motiv, abordarea Maltei reprezintă o veste bună pentru industria cripto – insula a decis să fie prietenoasă cu criptomonedele. Guvernul maltez a semnat acorduri și parteneriate cu companiile cripto emergente pentru a furniza produse și servicii financiare de pionierat înregistrate în țară.

Binance de exemplu a anunțat în luna iulie că va încerca să formeze prima bancă descentralizată. Aceasta va activa la nivel mondial folosind Malta ca bază.

Muscat a fost unul dintre participanții la discuțiile cu reprezentanții Binance atunci când exchange-ul s-a mutat în Malta la începutul acestui an.

Atitudinea pozitivă a Maltei față de criptomonede, exprimată în fața Națiunilor Unite, reprezintă o oportunitate pentru comunitatea internațională pentru a vedea cum se poate integra această industrie pe piața financiară.