Într-un mesaj postat pe twitter în 20 iunie, antreprenorul Kim Dotcom i-a sfătuit pe utilizatorii săi să investească fie în bitcoin fie în aur, pretinzând că valoarea acestora va crește odată ce Grecia face ca piața globală să se prăbușească din nou.
Kim Dotcom nu este străin de controverse. Este cel mai bine cunoscut pentru platforma de stocare de fișiere și serviciul de vizionări Megaupload, acum închis.
Kim Dotcom face lobby pe rețelele sociale pentru utilizarea monedei digitale de ceva vreme. Ca și cu cele mai multe mesaje pe care le dă pe twitter, acesta este garnisit cu o amestecătură de răspunsuri, de la urmăritori care îi laudă curajul și până la cei care numesc moneda bitcoin o ”schemă piramidală a NSA-ului”
Aur contra fiat – curs pentru începători
Când vine vorba despre prăbușirile pieței, istoria ne arată că investiția în metale prețioase nu este atât de înțeleaptă cum crede Kim Dotcom. De fapt, în timpul căderii pieței din 2008 prețurile la aur au scăzut cu aproximativ 25%, cofnorm analiștilor.
În aceeași măsură, chiar dacă moneda bitcoin a crescut în perioada crizei din Cipru, nu există nici o dovadă că nesiguranța financiară din Grecia are potențialul să creeze o altă bulă.
Cei mai sceptici de pe Reddit spun că asta este o nouă încercare a lui Dotcom de a gonfla prețul aurului și al monedei, într-o strategie pump-and-dump, dând ca exemplu controversa Letsbuyit.com din 2001, care a dus investigarea lui Kim Dotcom.
La acel moment, Kim Dotcom a cumpărat acțiuni în valoare de 375 000 de euro la Letsbuyit, apoi a anunțat că va mai investi încă 50 de milioane. A crescut peste noapte prețul acțiunilor companiei, care până atunci era în prag de faliment. În cele din urmă a vândut acțiujnile, făcând un profit de 1.5 milioane de euro.
Grecia și marea depresiune a monedei euro
Ultimii cinci ani au fost tulbrui petnru Grecia, care calcă din criză în criză de la prăbușirea pieței din 2008. Cu o rată a șomajului de 25%. Bailout-urile Greciei de către Fondul Monetar Internațional (în valoare de 250 de miliarde de eruo la zi) au plătit o parte din împrumuturile internaționale ale Greciei.
Cu toate astea, mulți greci se plâng că austeritatea aspră impusă odată cu bailout-urile nu permit Greciei să se ridice. Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a spus că acestea au creat o criză umanitară în Grecia. Măsurile de austeritate propuse au cauzat o creștere foarte abruptă a taxelor și i-au afectat în primul rând pe cei mai în vârstă și pe cei abia pensionați.
Înapoi la Știri Bitcoin