Un înalt oficial american a cerut industriei cripto și autorităților financiare globale să ia măsuri pentru a împiedica actorii rău-intenționați să utilizeze tehnologia blockchain în scopuri ilicite.
Declarațiile au fost făcute la Conferința Asociației Bancherilor Americani de către Subsecretarul pentru Terorism și Informații Financiare din Departamentul de Trezorerie al SUA, Sigal Mandelker.
Aceasta a explicat modul în care agenția examinează spațiul industriei cripto și a solicitat creșterea supravegherii globale.
Mandelker a prezentat lista de sancțiuni impuse de Departamentul de Supraveghere a Activelor Externe (OFAC). Un exemplu au fost cele impuse asupra a doi rezidenți iranieni care au obținut Bitcoin în urma unor atacuri ransomware. Aceștia au încercat să folosească criptomonedele pentru a le elimina din sistemul financiar global.
„Actorii iranieni și alte peroane rău-voitoare încearcă să utilizeze în mod abuziv moneda digitală pentru a facilita activitatea ilicită. Instituțiile financiare, inclusiv exchange-urile și alți furnizori de servicii cripto, trebuie să se protejeze de riscul de a asista actorii rău-intenționați”.
În mod specific
companiile cripto trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că „actorii rău-intenționați”, cum ar fi cei listați pe lista SDN, nu pot să le folosească serviciile. De exemplu, Mandelker a spus că o companie a alertat clienții despre lista de sancțiuni. De asemenea, compania a împărtășit informații despre procesele necesare ca parte a acestui efort.
Reprezentantul Trezoreriei americane a cerut altor națiuni să dezvolte sau să impună reglementări de prevenire a spălării banilor și combaterea finanțării terorismului:
„În timp ce Statele Unite reglementează, supraveghează și introduc acțiuni de punere în aplicare legate de moneda virtuală și alte activități financiare digitale ale activelor, mai multe țări trebuie să le urmeze exemplul. Am făcut acest lucru o prioritate în campania noastră internațională, inclusiv prin intermediul Grupului de acțiune financiară pentru acțiune (FATF), în care Statele Unite sunt în prezent în funcția de Președinte „.
Pe lângă acțiunile direcționate, S.U.A. reglementează schimburile de cripto și alte companii din spațiul cripto prin Rețeaua de Combatere a Crimelor Financiare (FinCEN), a spus ea.
Lipsa acestor reglementări, în special în spațiul cripto, permite persoanelor să desfășoare infracțiuni financiare, cum ar fi spălarea banilor, în special prin utilizarea mai multor jurisdicții.