Un trader de criptomonede din Africa de Sud a fost drogat, răpit și torturat în încercarea de a i se fura criptomonedele. Atacul a avut locul după ce acesta a răspuns la o invitație la o prezentare anonimă. Incidentul subliniază amenințările ascunse pe internet.

Răpit pentru Bitcoin

Un investitor în cripto din zona Lanseria din Johannesburg, Africa de Sud, a fost implicat în ceea ce pare a fi un thriller de la Hollywood.

El a fost invitat la o întâlnire pentru a face o prezentare despre Bitcoin. A fost drogat, răpit și torturat de un grup de persoane pentru a i se fura criptomonedele deținute.

Rapoartele poliției spun că respectivul trader de criptomonede, cunoscut doar ca Andrew, a fost răpit de cinci persoane – două femei și trei bărbați. Aceștia l-au ars cu un fier încins în timp ce o amenințau pe soția lui, încercând să îl forțeze să transfere Bitcoin într-un cont controlat de criminali.

În cele din urmă, omul a transferat 800.000 ZAR (59.000 dolari) în BTC și o altă sumă de aproximativ 7.400 USD prin transfer bancar. În plus, răpitorii au furat și două iPhone-uri și două laptop-uri înainte de a-l abandona pe marginea unui drum.

Din fericire, victima se recuperează în prezent într-un spital local, după ce a suferit arsuri grave pe toată suprafața corpului.

La începutul acestei luni, a fost făcut public un alt caz de asalt, în care un tânăr a fost înnecat în încercarea de a i se afla parola pentru portofelul cripto.

Ambele situații evidențiază importanța adoptării unor măsuri de protecție suplimentare față de cele tehnologice.

Măsuri de protecție

În primul rând, tăcerea este de aur. Nu dezvăluiți nimănui că sunteti trader de criptomonede sau că dețineți criptomonede în cantități mari. Dacă sunteți întrebați, negați hotarat.

În al doilea rând, puteți păstra o sumă mică de cripto într-un cont secundar pe care îl puteți folosi pur și simplu pentru a păcăli atacatorul.

În al treilea rând, puteți utiliza tehnologia multi-sig pentru a împiedica transferarea criptomonedele cu o singură cheie privată. Cealaltă cheie ar putea fi păstrată, de exemplu, de către o persoană în care aveți încredere sau stocată într-un loc sigur. Pentru a evita alte complicații, nu păstrați o listă cu persoanele care dețin celelalte chei private.

În cele din urmă, puteți utiliza un cod de pericol. Acesta este un semnal secret pe care îl aveți cu ceilalți deținători de chei private, care îi notifică că ați fost compromis. Ei vor ști că nu ar trebui să confirme tranzacția sau că sunteți în primejdie.

În mod ideal, ar fi bine să aplicați o combinație a acestor strategii pentru protecția maximă a fondurilor.