S-au făcut valuri încă de marți pe canalele de socializare în legătură cu vânzarea în avans a criptomonedei venezuelene lansate de stat – petro. Părerile sunt cât se poate de împărțite.

Până acum, președintele din Venezuela Nicolas Maduro a spus că țara a strâns undeva la 735 de milioane de dolari în prima zi de vânzare. Nu există dovezi pentru acest lucru, iar afirmațiile lui vin într-o perioadă multi-mediatizată. Maduro a spus în mai multe rânduri că prin această inițiativă țara „a făcut un pas uriaș către secolul 21.”

Guvernul din Venezuela a vorbit pentru prima oară despre petro în luna decembrie. Au creat o agenție guvernamentală specială pentru a supraveghea dezvoltarea proiectului și pentru a construi un ecosistem pentru acesta în națiunile din America de Sud. Înainte de lansare, guvernul lui Maduro a publicat o lucrare albă, un ghid al cumpărătorului și, recent, niște reguli pentru crearea schimburilor de criptomonedă pe teritoriul Venezuelei.

Inițiativa a primit tot felul de răspunsuri care susțin ideea – sau care se opun – pe Twitter, cu hashtag-ul #AIFuturoConElPetro – adică „în viitor cu petro”.

De exemplu, cineva a scris: „Începe o nouă eră economică pentru Venezuela. Noua criptomonedă numită el petro are de trecut multe provocări, dar are potențial pentru reglementarea progresivă a economiei.”

Poate că nu este surprinzător că membrii Adunării Naționale din Venezuela – controlată de partide poltice de opoziție – sunt împotriva acestei inițiative. Imediat după anunțul de marți, aceștia și-au arătat dezaprobarea.

Unul dintre membrii Adunării Naționale întreba: „Ce om cu mintea întreagă cumpără o criptomonedă de la un guvern care nu plătește datorii externe, cu o economie care trece prin hiperinflație?”

Guvernul lui Maduro și forțele opoziției se țin în șah de mai multă vreme. Conform Reuters, partidele opoziției ar urma să boicoteze alegerile din Aprilie, despre care spun că sunt măsluite în favoarea lui Maduro.

Deputatul Rafael Guzman a spus despre criptomonedă că este „frauduloasă” și că va încuraja activitățile ilegale.

„Petro este un mecanism fraudulos, ilegal și invalid pentru ca guvernul să își poată continua afacerile din umbră și spălarea de bani. Nu se știe de unde vor veni aceste resurse” – a scris Guzman.

Susținătorii

Spre deosebire de opoziția care denunță moneda petro, mai multe birouri din guvernul venezuelean s-au folosit de prezența pe canalele sociale pentru a promova agenții asociate cu petro.

Printre ele se numără SENIAT, autoritatea de taxe și venituri a țării, care a scris că cetățenii pot să își plătească taxele în petro, printre altele.

„Statul va accepta plățile taxelor naționale, datoriilor, comisioanelor, contribuțiilor și serviciilor publice cu petro”, a scris agenția.

Mariana Ribera de la Infocentros, care operează o rețea de centre IT în Venezuela, a celebrat la rândul său mutarea pe Twitter.

„Această inițiativă, acest nou Sud, ne dă o gamă infinită de opțiuni și oportunități pe piața națională și internațională, deschizând noi orizonturi fără limite”, a scris aceasta.

Alte mesaje de pe Twitter includ cele de la consulatele din Hong Kong și Vancouver.

Contul oficial de Twitter al lui Maduro a avut o serie de postări în ultima zi, inclusiv una de miercuri după-amiaza care relua o comunicatul de marți.

Bitcoinerii din țară își fac totuși griji

Chiar și așa, dacă întoarcem spatele opoziției, politicienii din Venezuela nu sunt singurii care nu susțin ideea.

Scepticismul de care au dat dovadă membrii opoziției poate să fie văzut din punctul de vedere al crizei politice masive din țară. Criticile aduse de bitcoinerii locali și de comunitatea cripto sunt mai nuanțate și concentrate pe faptul că guvernul lui Maduro va avea control semnificativ asupra criptomonedei create.

Într-o postare pe un grup de Facebook local, un comentator a scris că este „cu adevărat îngrijorător” că guvernul se folosește de un asemenea control, mai ales dacă luăm în calcul puterea pe care o dă o astfel de inițiativă.

Veteranii se tem că guvernul „va avea putere absolută să manipuleze blockchainul petro cum vor”.

Alții au spus că petro nici măcar nu este o monedă descentralizată. „Practic petro este o obligațiune de datorii, nu o criptomonedă în sine. Plus că există pericolul oamenilor aflați în spatele monedei”, a scris un membru al comunității.

Totuși, alt observator a avut o abordare mai largă.

„Tirania este un monopol al puterii în mâinile clasei poltice care e interesată doar de sine.”