Laboratorul sud-coreean IncuBlock a semnat un Memorandum de Înțelegere cu unul dintre comitetele din cadrul guvernului malaezian pentru a dezvolta un blockchain compatibil cu legea islamică Sharia.
Comitetul Malaysian Government Advisory (Majlis Perundingan Melayu – MPM), va colabora atât cu IncuBlock cât și cu partenerul internațional Global Cornerstone Group pentru a dezvolta atât o platformă blockchain, cât și aplicații descentralizate Dapp care să respectele regulile sociale ale Comisiei Sharia.
Kwon Won-seon, CEO ale IncuBlok, a declarat că
”Vom utiliza know-how-ul acumulat până acum pentru a dezvolta efectiv o platformă blockchain islamică”.
Dato Hassan Binhmad, președintele MPM, a declarat că scopul acestei colaborări este de ”dezvoltarea tehnologiei blockchain sub autoritatea Malaeziei care să poată fi utilizată în întreaga comunitate islamică”.
Au existat mai multe inițiative de analizare a noii tehnologii pentru a stabili dacă se conformează cu structurile economice, sociale și religioase ale legii islamice, mai ales în contextul în care Bitcoin nu este definit concret ca bani în Islam.
În aprilie, un start-up fintech din Indonezia a publicat un raport în care afirmă că, în general, Bitcoin este în principiu ”halal” (permis) conform legii Sharia, deoarece este acceptat la nivel mondial și nu se află sub controlul unei autorități centrale, iar tehnologia pe care se bazează îl face mai sigur decât sistemele financiare actuale.
Poziția a fost confirmată de fondatorul Blossom Finance, Matthew J. Martin , care a susținut de asemenea că Bitcoin este ”halal” deoarece se bazează pe conceptul de ”Proof of Work” și nu pe sistemul de creditare precum valutele clasice. Legea islamică are o poziție foarte dură când vine vorba despre gestionarea finanțelor, interzicând de exemplu perceperea de dobânzi mari pentru împrumuturi.
De altfel, compania britanică HALAL TRAIL a folosit anul trecut tehnologia blockchain pentru a urmări lanțul de aprovizionare cu alimente proaspete de la fermă până în gospodării.