Cabinetul din Malta a aprobat cele trei legi care vor reglementa activitatea legată de tehnologia blockchain și care se referă inclusiv la ICO-uri.
Pachetul de legi include Legea cu privire la Bunurile Financiare Virtuale reglementează criptomonedele și ICO-urile, Legea care înființează Autoritatea pentru Inovarea Digitală și Legea cu privire la Serviciile și Gestionarea Tehnologiei reglementează activitatea exchange-urilor și a celorlate servicii asociate cu criptomonedele.
Acestea au fost prezentante Parlamentului din Malta marți, 25 aprilie, pasul următor fiind o dezbatere între cele două camere, iar ulterior adoptarea acestora.
Unul dintre inițiatorii pachetului de legi a afirmat:
”În calitatea noastră de guvernanți, considerm că prin reglementarea pieții vom asigura publicul că cele trei principii ale pieței financiare vor fi respectate – preotecția investitorilor, integritatea pieței și corectitudinea financiară.”
Secretarul pentru servicii financiare, Silvio Schembri, a mai afirmat:
”Odată ce noile reglementări cu privire la tehnologia blockchain și criptomonedele vor fi adoptate, băncile vor fi mai puțin ezitante în colaborarea cu companiile care își derulează activitatea în această industrie, deoarece vor beneficia de certitudini legale.”
Malta va crea un nou organism de reglementare denumit Autoritatea pentru Inovarea Digitală, al cărei rol va fi de a ”certifica platformele DLT pentru a asigura credibilitate și asigurări legale utilizatorilor acestora”, conform analizelor realizate de avocații spanioli.
Legea cu privire la la Serviciile și Gestionarea Tehnologiei stabilește criteriile ce trebuie îndeplinite pentru crearea platformelor tehnologice, precum și certificarea angajaților acestora, precum administratorii de sistem și auditorii.
Legea cu privire la Bunurile Financiare Virtuale se concentrază pe procesul ce trebuie urmat pentru emiterea de noi monede, precum și a regulilor ce trebuie respectate în derularea unui ICO.
De asemenea, acordă Autorității de supraveghere a Serviciilor Financiare (MFSA) puterea de a investiga activitatea ICO-urilor, de a emite directive și reguli, precum și de a suspenda un astfel de proiect sau de a bloca tranzacționarea unui token în cadrul exchange-urilor.
Malta a beneficiat de un influx de companii de tip exchange care doresc să-și relocheze activitatea în această țară, precum și a ICO-urilor care doresc să se lanseze aici. Pachetul de legi asigură poziția Maltei ca destinație favorabilă activitățile cripto și îi va solidifica poziția de ”insulă blockchain”.