Nihon Kasotsuka Kokangyo Kyokai -NKKK (denumirea oficială a asociației celor 16 exchange-uri autorizate din Japonia) a fost autorizată de Agenția de Servicii Financiare (FSA) pentru a activa ca autoritate de auto-reglementare a activităților cripto din Japonia.

FSA a subliniat necesitatea unei autorități de auto-reglementare pentru exchange-uri în trecut, care să creeze reguli și reglementări care să asigure un mediu de tranzacționare sigur și corect pentru clienți.

NKKK include reprezentanți din cele 16 exchnage-uri autorizate de FSA, printre care se numără Bitbank, BitFlyer, BTCBox, Fisco și Quoine.

Într-o conferință de presă derulată în acestă săptămână, reprezentanții NKKK au prezentat prioritățile organizației pentru perioada următoare: sprijinirea exchange-urilor care nu au fost încă autorizate de FSA să obțină licența de funcționare, crearea unei autorități interne care să realizeze inspecții, implementarea unor reguli care să oblige exchange-urile să notifice asociația atunci când listează noi monede, precum și realizarea unui ghid concret de reguli de securitate și operare pentru platforme.

În momentul de față, evaluările cu privire la sistemele de securitate și de operare ale exchange-urilor sunt inspectate și autorizate de către FSA în colaborare cu companii specializate, însă NKKK intenționează să preia această responsabilitate pe viitor. O altă prioritate este crearea unui model de securitate aplicabil tuturor platformelor, care să includă aspectele convenționale (SSL, firewalls și alte sisteme de protecție asociate cu Internetul) cât și cele specifice tehnologiei Blockchain.

De asemenea, având în vedere că există exchange-uri care operează în sistemul financiar tradițional și nu sunt obiectul de responsabilitate al asociației, deoarece funcționează în sfera legilor financiare, NKKK intenționează să le încorporeze în asociației.

Având în vedere conflictele existente în alte țări între autorități și companiile cripto, este clar că Japonia dorește să găseasc un numitor comun cu FSA pentru a facilita dezvoltarea industriei de criptomonede din Japonia.

O organizație a spcialiștilor în cripto este tratată ca un partener de către autoritatea financiară de reglementare națională, ceea ce este un semnal pozitiv pentru evoluția viitoare. NKKK are posibilitatea de a purta un dialog cu FSA, facilitând astfel crearea și implementarea de legislație care să nu restricționeze inovația și dezvoltarea industrie criptomonedelor.

Dacă modelul are succes, este foarte posibil ca și alte țări să îl adopte, ceea ce va fi un câștig pe toate fronturile.