Cunoscutul promotor al criptomonedelor John McAfee a lansat recent o campanie publică prin care urmărește protejarea investitorilor din această piață. Totodată intenționează implicarea exchange-urilor centralizate în a-și asuma responsabilități când vine vorba despre gestionarea fondurilor.
Ideea pornise în urma răspunsurilor din partea publicului după postarea lui McAffee pe Twitter de comentarii negative despre platforma HitBTC. A primit câteva mii de e-mailuri de la utilizatori, în care aceștia s-au plâns de comisioanele foarte mari. Au mai menționat incidente referitoare la dispariția fondurilor și alte probleme cu care s-au confruntat, fiind insa ignorate de platforma.
Nu doar McAfee a remarcat problemele de suport clienți ale exchange-urilor centralizate. Recent, Biroul de Protecție a Investitorilor din cadrul Departmanetului de Justiție din Delaware a declanșat o investigație cu privire la probleme similare cu care s-au confruntat utilizatorii exchange-ului Poloniex.
McAfee este de părere că în prezent există foarte puține mecanisme de protecție pentru utilizatorii platformelor de tranzacționare. Majoritatea exchange-urilor centralizate nu pun la dispoziția publicului informații relevante cu privire la proprietari sau proceduri. De asemenea în multe cazuri, cei care deschid tichete referitoare la diferite probleme nu pot forța nicicum obținerea de răspunsuri.
În opinia sa asupra exchange-urilor centralizate
Singura soluție pentru astfel de situații în prezent este înregistrarea plângerilor la proprietarul domeniului folosit de platforma respectivă.
Totodată, McAfee este de părere că exchange-urile centralizate sunt dependente de autoritățile de reglementare. Liderul de opinie a fost dintodeauna un susținător al descentralizării și un critic vehement al implicării autorităților pe piață. Aceasta mai ales după ce a primit un avertisment cu privire la promovarea de ICO-uri în luna iunie.
În opinia sa, cea mai bună soluție este utilizarea exchange-urilor descentralizate, cu toate că în prezent acestea prezintă unele dificultăți când vine vorba de tranzacționarea fiat-cripto și depunerea și retragerea de fonduri în valute fiat.
McAfee a declarat de asemenea că lucrează în prezent la proiectul pentru portofelul de tip cold storage numit BitFi, care nu are memorie sau aplicații, pentru a asigura securitatea. Recent, el a oferit o recompensă de 100.000$ pentru cel care va reuși să atace portofelul pe care McAfee îl declară ”unhackable”.