Publicația MIT Technology Review a scos un articol astăzi numit „Let’s Destroy Bitcoin” (eng. Hai să distrugem bitcoinul). Textul detaliază trei metode prin care criptomoneda ar putea să fie „adusă la pământ”.
Prima opțiune, conform articolului, este ideea că guvernul ar prelua controlul asupra bitcoinului, creând o monedă susținută de Rezerva Federală (să zicem fedcoin).
„Anul este două-mii-și-ceva și e ziua în care trebuie să ne plătim taxele. Dar nu trebuie să depui rapoarte. În schimb, un algoritm automat face retragerea din portofelul tău electronic, într-o criptomonedă numită fedcoin.”
Acest nou blockchain ar avea ca noduri autorizate niște instituții financiare verificate, în loc de rețelele peer-to-peer. Practic, ar fi niște instituții de încredere, după cum scrie asistentul universitar de la Yale, Sahil Gupta. Articolul notează că Banca Canadei a construit o simulare a unui astfel de sistem pe bază de ethereum în 2016.
A doua opțiune este o preluare pe ascuns a bitcoinului de către Facebook. Asta ar presupune că siteul de rețea socială ar crea un portofel bitcoin pentru utilizatori și i-ar recompensa în criptomonedă pentru că interacționează cu reclamele. În acest fel, va putea să ofere o experiență fără reclame a platformei, dacă cei care se loghează permit minarea de criptomonedă de pe calculatorul lor cu puterea de procesare pe care nu o folosesc – cam în același stil în care siteul Salon a oferit utilizatorilor opțiunea la început de an.
„Dacă Facebook ar reuși să convingă o cotă destul de mare din utilizatorii bitcoin și din mineri să ruleze versiunea lor proprietară de software bitcoin, atunci compania ar controla regulile rețelei. Ar putea apoi să recreeze bitcoinul, ca pe o versiune corporatistă a monedei fedcoin pe care am descris-o mai sus.”
Facebook ar putea să ia controlul asupra bitcoinului și lansând propria lor criptomonedă, la fel cu aplicația de mesagerie Telegram urmează să facă, după ce au strâns 1,7 miliarde de dolari prin finanțare ICO la început de an.
A treia metodă prin care bitcoinul ar putea să fie irelevant este crearea de multe criptomonede, fiecare potrivită pentru o situație anume.
„Ești la casă la alimentară. În interiorul portofelului tău nu o să găsești doar fedcoin și facebookcoin, dar și mărcoin, toyotacash și o monedă specifică pentru magazinul în care te afli. Mai e o monedă cu care poți să plătești serviciile bonei și alta cu care îți plătești biletul la metrou.”
Această opțiune, după spusele MIT Technology Review, „se întâmplă deja”. Companiile crează propriile monede sau jetoane care să fie folosite pentru serviciile lor, cum ar fi ICO-ul celor de la Kodak, care vor să creeze o monedă folosită pentru a trece sub licență fotografiile.
Cum poate bitcoinul să prevină astfel de situații? Poate să profite de avantajele sale, cum ar fi faptul că „tranzacțiile bitcoin sunt anonime [pseudoanonime] și imposibil de cenzurat.”
Totuși, articolul notează că Agenția de Securitate Națională din America deja încearcă să lege identitățile oamenilor cu adresele lor de bitcoin, conform unor documente lansate de Edward Snowden. Dacă guvernele caută să creeze și să impună liste negre, atunci ar putea să pună presiune pe minerii bitcoin.
La finalul lunii martie, Snowden a spus într-un interviu că registrul blockchain a fost „devastator de public” și că o bună alternativă la fiat care nu poate să fie controlată de guvern încă nu a apărut.
MIT Technology Review concluzionează:
„Dacă criptomonedele vor să ajungă să fie adoptate la scară largă, obiceiurile maselor, nu dorințele celor care l-au adoptat la început or să fie cele care determină ce se întâmplă cu viziunea lui Satoshi Nakamoto.”