Directorul Comisiei de Supraveghere Financiară (FSC) din Taiwan a declarat moneda bitcoin ca fiind ilegală, ca urmare a incidentului care a zdruncinat țara de curând, și anume faptul că magnatul petrolului din China, miliardarul Wong Yuk-Kwan, a fost răpit și torturat, iar pentru răscumpărarea lui a fost cerută o răscumpărare în bitcoin.
În ciuda adopției în masă a monedei bitcoin de către o populația taiwaneză destul de aptă în ceea ce privește tehnologia,bitcoin-ul a fost declarat ilegal.
Anunțul a venit după ce proeminentul patron din Hong Kong a fost răpit de un grup infracțional care a cerut echivalentul a 10 milioane de dolari în bitcoin. Victima a fost salvată la scurt timp după ce familia acestuia a plătit aproximativ 1.6 milioane de dolari.
Focus Taiwan, o agenție națională de știri, raportează că Tseng Ming-Chung, director la FSC, a declarat orice utilizare a criptomonedei în țară ca fiind ilegală. Mai mult decât atât, acesta a declarat că FSC va colabora cu banca centrală din Taiwan și cu organele de poliție pentru a identifica orice activități ilegale legate de bitcoin.
Din câte se pare, directorul FSC a spus și că instituția va publica o declarație comună cu banca centrală pentru a informa și celelalte țări de reglementările impuse.
La începutul lui 2014, Ming-Chung a declarat că cei care dețin bitcoin sunt ”pe cont propriu” și că nu au drepturi legale sau garanții pentru conversie, după ce a notat că moneda digitală nu este emisă de o autoritate monetară.
De asemenea, a scos total din calcul ideea ca vreun ATM bitcoin să opereze în țară, spunând că acestea ar avea nevoie de aprobarea FSC care ”nu va fi acordată sub nici o formă”
În semn de sfidare a acestor declarații, în luna aprilie a fost însă instalat un astfel de ATM, la scurt timp după declarațiile lui Tseng.
Anul trecut, erau două schimburi bitcoin care funcționau în Taiwan – Bitage și Bitquick. Site-ul Bitage nu mai este funcțional iar Bitquick, deși este activ, nu are certificat HTTPS.
În mod bizar, alte două portale ale celor de la Bitquick, cel din SUA/UE și India, au criptarea făcută. La acest moment, încă se speculează pe marginea legăturii dintre declarația lui Tseng și faptul că site-ul Bitquick nu funcționează așa cum ar trebui să o facă. Interzicerea monedei bitcoin în Taiwan ar putea să aibă un impact profund asupra populației, care s-a obișnuit să facă cumpărături și chiar să-și plătească facturile prin intermediul criptomonedei.