Băncile centrale din Japonia și Europa au impus rata de dobândă negativă pe depozite. Ar putea aceste unelte monetare nerafinate ale Băncilor centrale să fie eficiente dacă adopția bitcoin crește?
Christine Lagarde, director de administrare al fondului monetar internațional, declară: ”Am văzut introducerea recentă pentru rata de dobândă negativă din partea Băncii Centrale Europene și a Băncii Japoniei ca aspecte net pozitive în circumstanțele date, deși au totuși efecte adverse care îndeamnă la vigilență”
Ratele de dobândă negative sunt unelte ale băncilor centrale
Ratele de dobândă negative sunt unelte de urgență ale băncilor centrale – acestea activează împrumuturile și investițiile în economie atunci când măsurile tradiționale eșuează.
Investitorii ar putea să tolereze câștigurile negative marginale pentru datoriile suverane pentru că este o investiție sigură, și ar putea să fie forțați de cerințele investițiilor să le rețină.
Cu toate acestea, eficacitatea ratelor de dobândă negative este limitată de un bun alternativ sigur – banii gheață. Băncile centrale ar fi terifiate dacă politica lor monetară i-ar face pe oameni să pună bani de-o parte și să nu se mai avânte în teritoriul negativ.
Jefuiesc cetățenii de puterea de cumpărare
Guvernele au perfecționat arta de a fura pe ascuns cetățenii de puterea lor de cumpărare, prin inflație. Inflația a mâncat încet câștigurile din creanțe, ceea ce a rezultat în rate de dobândă negative reale.
Conform publicației Wall Street Journal, câștigurile pe 10 ani ale trezorăriei americane se află sub inflație, rezultând în câștiguri de -0,58%. Ratele de dobândă negative nominale sunt un fenomen nou și rar și pot fi interpretate ca furt pe față al puterii de cumpărare pentru cetățeanul de rând.
Bitcoinul ca monedă acceptată internațional
Ce s-ar întâmpla dacă moneda bitcoin ar deveni acceptată la nivel internațional? Ținând cont că numărul de bitcoini în circulație este limitat, inflația nu va fi o problemă iar puterea de cumpărare ar fi păstrată.
Ratele de dobândă ar fi conduse de piață iar ratele de dobândă negative ar fi imposibile. Investitorii ar urâ plata securității pentru datoriile suverane, pentru că stocarea la rece a bitcoinilor are costuri marginale zero. Guvernele ar putea să introducă o taxă pe deținerea de bitcoin, care ar avea același efect ca ratele de dobândă negativă.
Ar fi greu să asiguri conformitatea cu o astfel de măsură dacă guvernele nu știu câți bitcoini au cetățenii lor. Adopția sporită a bitcoinului ar ridica probleme din partea bancherilor centrali din întreaga lume și ar putea să le scoată dinții cu care mușcă.