O postare de blog scrisă de un membru al consiliului de conducere al Băncii Centrale Europene abordează mecanismele de plată. În timp ce raportul se concentrează pe sistemele financiare tradiționale menționează și tehnologii noi bazate pe blockchain, cum ar fi moneda digitală.

O mențiune importantă este că Banca Centrală Europeană studiază soluții care ar crea sisteme eficiente care să gestioneze plățile din magazinele fizice și comerțul electronic.

Ce sunt monedele stabile – StableCoins?

Moneda euro digital este evaluată ca parte a acestei inițiative, mai ales în contextul generat de pandemia de COVID-19.

Cu toate acestea, postarea menționează că euro digital „nu ar trebui să descurajeze sau să elimine inițiativele conduse de piață care vizează introducerea mijloacelor de plată electronice private”.

Nu este clar dacă această afirmație se referă la rețelele descentralizate de criptomonede sau la companiile tradiționale. Un aspect important este însă că Uniunea Europeană a fost relativ tolerantă în ceea ce privește reglementarea criptomonedelor. Cu toate acestea, adoptarea în masă a acestora ar putea fi considerată o amenințare și mai mare pentru suveranitatea financiară.

Target Instant Payment System sau moneda euro digital

Postarea s-a concentrat pe sisteme precum Target Instant Payment System (TIPS), lansat în noiembrie 2018 de Banca Centrală Europeană. Această rețea de plăți instantanee oferă decontări pentru băncile comerciale. În plus, dacă ar fi adoptat pe scară largă, ar permite întreprinderilor și oamenilor să tranzacționeze reciproc instantaneu și non stop.

„TIPS este concepută pentru a suporta peste 43 de milioane de tranzacții de plată instantanee pe zi și ar putea gestiona până la 2.000 de tranzacții pe secundă în orele de vârf”.

Sistemul este încă nou și numai banca centrală suedeză s-a angajat să-l implementeze până în 2022. Alte sisteme similare pentru decontarea tranzacțiilor bancare la scară largă menționate au fost Target2, precum și Target2 Securities. Aceste sisteme sunt utilizate în prezent pentru decontarea tranzacțiilor financiare în Europa și au raportat o performanță relativ stabilă, în ciuda presiunii provocate de creșterea cererii provocată de crash-ul pieței indusă de Coronavirus în martie.

BCE ingrijorata de companiile americane de plata

Sistemul financiar european se bazează foarte mult pe bănci pentru a oferi transferuri de bani peer-to-peer. În ciuda facilităților oferite de Zona unică de plată în euro (SEPA), sistemul tradițional suferă de numeroase dezavantaje.

Plățile retail sunt încă deservite de companii americane precum Visa, MasterCard și PayPal, ceea ce îngrijorează BCE:

„Chiar înainte de izbucnirea pandemiei, BCE a subliniat că Europa trebuie să poată furniza servicii fundamentale, cum ar fi plățile electronice în mod autonom”.

CryptoZZ