New York-ul caută să își reconstruiască rețeaua electrică sub forma unei platforme distributive și să creeze un sistem prin care să motiveze companiile de utilități puternică să lucreze cu cei care fac inovații.
Un efect secundar al eforturilor făcute este faptul că o nouă companie, LO3, și-a luat avânt, folosind blockchainul de la Ethereum pentru a le da oamenilor posibilitatea să își vândă unii altora energie electrică.
Așa-numitul ”țar al energiei electrice”, Richard Kauffman, a spus că proiectele guvernamentale nu protejează un mediu benefic tehnologiei blockchain, dar faptul că rețeaua electrică moștenită este ineficientă lasă loc unor companii noi să zdruncine sistemul.
Kauffman, al cărui titlu oficial este de director pe energie și finanțe în New York, a declarat într-o discuție cu cei de la CoinDesk:
”Rețeaua pe care ar trebui să o construim este un sistem hibrid – să fie sigură și eficientă din punct de vedere al costurilor, la fel ca stația centrală tradițională de producție și distribuție, dar să aibă inovația și flexibilitatea soluțiilor distributive, în care electronii ar curge în mai multe direcții.”
Atât pentru furnizorii de curent cât și pentru oamenii de rând, un flux bilateral de electroni înseamnă că în curând vor putea să cumpere energie eco direct de la producătorii locali, folosind panouri solare pe acoperișuri și o microrețea construită peste infrastructura existentă.
Plăți pentru sectorul de energie
Aici caută LO3 să își introducă proiectul, Transactive Grid.
”Dezvoltăm ceea ce sperăm să fie un strat sigur, transactiv care permite tranzacțiilor să aibă loc prin blockchain” a spus Lawrence Orsini, fondatorul companiei și directorul executiv.
Folosind blockchainul public Ethereum, operațiunea comună cu Consensys construiește o formulă de tranzacționare a energiei P2P, impozitabilă și transparentă.
Un alt proiect LO3, numit Brooklyn Microgrid, lucrează să conecteze vecinii locali în zone care îi pot separa de rețelele mari atunci când e nevoie.
Ideea este ca prin această combinație dintre conceptul microgrid și infrastructura de plăți Transactive Grid, vecinii să poată să scrie contracte smart pe blockchain și să aleagă de unde vor să le vină energia, ce fel de energie vor să cumpere sau chiar unde și cui vor să o vândă.
”Rețeaua de utilități pe care ne-o dorim pentru viitor nu o să arate deloc așa cum arată astăzi. Dacă lucrurile merg bine, tu ca și consumator nu vei mai fi consumator, vei fi prosumator” a spus Orsini.
Regândirea rețelei
Pentru a crea fundația noii rețele distributive, Kauffman, care a fost numit guvernator în Cuomo în 2013, a lansat Viziunea de Reformă a Energiei (REV), o serie de politici concepute să ieftinească arhitectura existentă a statului, dar și să o facă mai ecologică.
Companiile de electricitate se schimbă in ceea ce statul numește un sistem distribuit de furnizori (DSPP) și li s-a cerut să își schimbe sistemul tradițional pentru a transforma rețeaua electrică într-o țesătură microgrid făcută de oameni.
REV a apărut oficial în aprilie 2014, dar originile sale sunt furtunile violete și uraganele (Irene din 2011 și Sandy din 2012), care au lăsat cartiere întregi cu totul fără instalație electrică.
Rețeaua electrică centralizată în jurul a câteva companii de electricitate înseamnă că dacă o parte a rețelei cade, sunt afectate zone mari din stat care în condiții normale nu ar fi trebuit să rămână fără curent.
”Comunitățile din stat vroiau mai mjult control asupra energiei atunci când s-au apucat să reconstruiască” a spus Kauffman. ”Aceste rețele comunitare reprezintă noduri într-un sistem hibrid, distributiv”.
Dovada de concept
Săptămâna trecută, Transactive Grid a găzduit un eveniment pentru a marca prima tranzacție cu ajutorul tehnologiei, tranzacție care a avut loc între doi vechi prieteni din Brooklin.
La evenimentul de presă, directorul pensionat de la Agenția de Protecție a Mediului, Bob Sauchelli, a folosit blockchainul Ethereum pentru a cumpăra 195 de credite pentru energie regenerabilă generată de panouri solare de la vecinul lui Eric Frumin, militant pentru mediu.
Frumin a spus că ”forța acestei idei, combinată cu organizarea comunității poate să forțeze astfel de schimbări majore să susțină generarea distributivă a energiei.”
Se joacă pe bani
Ca parte din proiectul REV, statul a pus de-o parte 40 de milioane de dolari pentru posibilii parteneri interesați să lcureze cu utilitățile pentru a descentraliza rețeaua. Din cei 150 de aplicanți, inclusiv LO3, 83 au primit până la 100 000$ pentru a-și face propriile studii de fezabilitate.
LO3 nu se află printre companiile selectate în această fază ca aplicant ci se califică pentru stadiul doi al competiției, în care 10 companii vor primi până la 1 milion de dolari pentru planurile de afaceri și designul inginerilor.
Deși Kauffman nu a făcut comentarii despre LO3 sau despre alți aplicanți, a spus despre tehologia blockchain următoarele:
”Cu toții suntem obișnuiți să ne gândim la lucruri într-o lume liniară, iar întrebarea se pune – sunt anumite lucruri care se întâmplă în jurul nostru care ne duc spre o structură non-liniară. Sectorul de electricitate nu este făcut pentru o schimbare non-liniară.”