Moscheea turcească Masjid Ramadan, localizată pe Shacklewell Lane în Londra a decis să accepte donațiile tradiționale Zakat și Sadaqah în criptomonede, în urma discuțiilor purtate cu compania blockchain Combo Innovations.
Zakat este unul dintre aspectele fundamentale ale Islamului, care prevede că orice persoană care are un nivel al veniturilor peste medie trebuie să doneze 2.5% din ele organizațiilor religioase locale (moscheele) pentru a fi utilizate în ajutorarea membrilor comunității care nu sunt la fel de norocoși.
Sadaqah este un act voluntar de donație, ce poate fi realizat de oricine și în orice formă, inclusiv haine sau obiecte de care nu mai are nevoie persoana respectivă și care pot ajuta pe altcineva.
Gurmit Singh, fondatorul Combo Innovations, a discutat cu organizația UK Turkish Islamic Trust, care gestionează fondurile moscheei, despre posibilitatea de a accepta criptomonedele pentru plata Zakat, deoarece foarte mulți membri ai comunității le folosesc.
La momentul respectiv, în Marea Britanie existau doar câteva organizații caritabile care acceptă criptomonede, însă una dintre acestea este musulmană. De altfel, în prezent, în comunitatea islamică se discută dacă Bitcoin poate fi considerat bani, deoarece conceptul are o semnificație religioasă în Islam – în acestă religie, este interzisă solicitarea de dobândă la împrumuturi sau specula.
”Din perspectivă financiară, economia bazată pe blockchain se potrivește cu conceptele religioase din Islam iar criptomonedele au de asemenea avantajul că se pot utiliza la nivel globală, putând fi utile celor care au acces limitat la finanțare tradițională dar dețin un smartphone. Suntem coonvinși că acestă inițiativă de finanșare a actelor caritabile cu ajutorul monedelor digitale va fi atrăgătoare și pentru non-musulmani”,
a declarat Singh.
Consilierii religioși ai moscheei au fost de acord cu inițiativă, astfel încât Zakat și Sadaqah se pot plăti acum în Bitcoin și Ethereum.
”Fondurile obținute din zakat vor fi utilizate pentru a hrănii săracii din comunitatea locală și pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. De asemenea, o parte dintre fonduri vor fi utilizate pentru reparațiile necesare moscheei. Dacă această inițiativă va avea succes, sunt sigur că multe alte moschei și organizații caritabile islamice ne vor urma exemplul”, a declarat administratorul moscheei, Erkin Guney.
Consilierul religios Zayd al Khair, care în prezent lucrează la doctoratul în istorie și religie, a afirmat că:
”Odată cu creștrea adopției Bitcoin și a celorlalte criptomonede s-a declanșat și o dezbatere în rândul specialiștilor în religia islamică pentru a decide dacă sunt acceptate sau nu. Inițial, unii au fost împotrivă, deoarece este un domeniu lipsit de reglementări și foarte volatil. Majoritatea însă au decis că trebuie să adoptăm o poziție neutră deoarece criptomonedele sunt prea noi pentru a putea stabili dacă respectă principiile fundamentale islamice. Cele mai recente luări de poziție sunt favorabile utilizării criptomonedelor”.