În calitatea de țări dependente de dolarul american, Iran și Rusia au fost afectate în ultimii ani de diferite sancțiuni economice impuse de SUA, ceea ce a provocat liderii naționali să găsească soluții alternative la această problemă.

Iran se confruntă în prezent cu o criză monentară după ce președintele Trunp a anunțat retragerea oficială din înțelegerea dintre cele două țări semnată în perioada mandatului Obama. Moneda iranină, rialul, a atinse minime istorice în raport cu dolarul american, astfel încât guvernul de la Teheran a decis să se orienteze spre criptomonede pentru a soluționa criza și a-și asigura independența economică.

În conformitate cu agenția de știri Interfax, Iran și Rusia poartă în prezent discuții la nivel înalt cu privire la crearea unei criptomonede care să înlocuiască dolarul și, în același timp, să ocoloească rețeaua interbancară SWIFT.

Rusia, la rândul său, este în prezent supusă unor sancțiuni economice internaționale (impuse atât de SUA cât și de Uniunea Europeană) din cauza intervenției militare din Ucraina.

”În ultimii doi ani, utilizarea criptomonedelor a devenit un spect foarte important. Comisia Parlamentară de Afaceri Economice a solicitat deja Băncii Centrale din Iran să înainteze propuneri pentru utilizarea monedelor digitale”,

a declarat Mohammad Reza Pourebrahimi, directorul acestei comisii.

Declarația a fost făcută după o întâlnire pe care  Pourebrahimi a avut-o cu Dmitry Mezentsev, directorul Comitetului pentru Politici Economice din Parlamentul Rusiei.

Rusia și-a manifestat deja interesul pentru crearea unei cripto-ruble care să fie utilizată ”în cadrul tranzacțiilor cu alte țări”. În ianuarie, după o întâlnire cu co-fondatorul rețelei Ethereum Vitalik Buterin, Putin a reiterat ideea unei  criptomonede multinaționale care să fie adoptată de țările semnatare BRICS și EEU (care includ Brazilia, Rusia, India , China, Africa de Sud,  Belarus, Kazakhstan și Armenia).

De altfel, au existat zvonuri că Rusia a fost inplicată și în dezvoltarea criptomonedei ”petro” lansată de Venezuela, însă autoritățile rusești au respins această idee.

În prezent, pactul cripto încheiat între Rusia și Iran are potențialul de a fi pus în practică deoarece ambele țări caută soluții eficente pentru a ieși de sub sancțiunile economice internaționale.