Criptomonedele rămân printre cele mai volatile, dar și atractive investiții în ziua de azi. O singură mișcare din partea autorităților poate însă să facă piața cripto să pară o baie de sânge. Mulți investitori le consideră niște investiții de risc.

Există însă o metodă de a investi în criptomonede cu expunere la active reale. Jetoanele care au în spate asset-uri oferă avantajele critpomonedelor, cum ar fi costuri de tranzacții scăzute și transparență, dar și siguranța de a avea un asset fizic.

Deja au apărut pe piață astfel de jetoane. Sunt legate de monedele fiat, cum ar fi Tether (corelat cu dolarul), metalele prețioasse (ca digix) și acțiunile și jetoanele albastre (corelate cu Apple, Facebook și alte companii pe acțiuni care se află acum pe platforma LAT). Capitalizarea pe piață a acestor criptomonede poate să treacă de 4 triliarde până în 2025 și să reprezinte cel puțin 80% din cota criptomonedelor, pe măsură ce piețele se dezvoltă.

Volatilitatea piețelor cripto

Investițiile în criptomonede nu sunt pentru cei slabi de inimă. Criptomonedele sunt printre cele mai volatile asset-uri de pe piață în ziua de astăzi. După ce ajung la valori maxime și sparg toate recordurile, criptomonedele pot să se prăbușească în doar câteva zile. Exact așa cum s-a întâmplat cu prețul bitcoin, care a ajuns la 5 000 de dolari vineri și a scăzut de atunci și până acum cu aproape 13%.

Bitcoinul este criptomoneda cea mai puțin volatilă. Totuși, volatilitatea săptămânală ajunge la 60% pe an. Celelalte criptomonede au parte de pendulări și mai mari. Această volatilitate îi face pe investitorii conservatori să se gândească de două ori înainte să cumpere criptomonedă. Pe lângă asta, sunt descurajați și de reglementările din ce în ce mai stricte din industria blockchain.

Vin reglementările

În acestă perioadă, prețul criptomonedelor este în scădere, din cauza unei noi decizii a autorităților din China care au interzis ICO-urile și a oprit toate activitățile de strângere de fonduri. Directiva nu spunea nimic despre criptomonedele mari. Cu toate acestea, prețul a scăzut imediat. Ethereum, considerat cel mai mare beneficiar al exploziei ICO-urilor, a scăzut cu mai mult de 12%. Bitcoinul a scăzut cu 7%. Nu trebuie să uităm că aproape jumătate din toate tranzacțiile bitcoin pe anul ăsta au fost făcute de chinezi.

Reglementarea ICO-urilor în China este una dintre cele mai mari provocări pe piața jetoanelor digitale. Nu este însă prima care a prăbușit piața. La începutul lui august, SEC a confirmat că vea să reglementeze ICO-urile și a avertizat că acestea ar putea să intre în categoria titlurilor de valoare. Imediat, Singapore a urmat exemplul.

Este clar că autoritățile încearcă să îi ajute pe investitori și să îi ferească de escroci. Se poate însă ca în acest proces să oprească dezvoltarea economiei cripto?

În continuare o investiție atrăgătoare

Volatilitatea și reglementările din ce în ce mai stricte sunt cu siguranță descurajatoare. Totuși, profiturile de pe urma lor rămân foarte atrăgătoare pentru investitori.  Performanța înregistrată de criptomonede este unică în lume (și în istorie).

Ca să punem lucrurile în perspectivă, la începutul lui 2017 bitcoinul costa 970 de dolari, iar ether aproximativ 8$.

Performanța de până acum nu garantează câștiguri și pe viitor. Se estimează însă că până în 2025 volumul pieței va depăși 5 triliade de dolari, iar 5% din populație va deține un portofel electronic. Sunt estimări destul de conservatoare, comparativ cu unele predicții. Peter Smith, director la Blockchain și Jeremy Liew, primul investitor în Snapchat prezic că piața va exploda la 10 triliarde până în 2025.

Acestea fiind perspectivele, nu sunt mulți care ar vrea să se întoarcă la monedele fiat. Există deja o metodă să își protejeze investițiile în cripto, folosind asset-uri reale cum ar fi dolarul, fără însă să schimbe criptomoneda în dolar. Creșterea acestor criptomonede bazate pe active fizice îți permite să ai siguranța unui activ fizic și comoditatea pe care o oferă criptomonedele.

Jetoanele bazate pe active vor duce la creșterea industriei

Valoarea criptomonedelor bazate pe active este corelată cu bunuri din lumea reală (echități, comodități sau bani fiat).

Acum câteva secole, puteai să lași aur la un aurar, care îți dădea o chitanță (echivalentul unei creanțe de astăzi). Acestea puteau să fie transferate de la un om la altul. Oricine deține chitanța, putea să se întoarcă la aurar și să ceară aurul real.

Jetoanele bazate pe active sunt echivalentul digital al acelor creanțe. Sunt tranzacționate între oameni, iar tranzacțiile se înregistrează pe blockchain. Sunt o metodă bună de a stoca valori, pentru că volatilitatea lor este mai mică, sunt mai previzibile și mai puțin riscante. Aceste active au șanse mai bune să fie pe placul autorităților, pentru că au în spate colaterale valoroase.