După bifurcația monedei bitcoin, anul acesta ethereum va repeta cam aceeași figură și va face un upgrade la rețea. Din spusele dezvoltatorilor, sunt șanse de 1% ca rezultatul să fie în cele din urmă o bifurcație care să împartă rețeaua în două și se așteaptă la un upgrade fără prea mari dificultăți. Chiar și așa schimbarea de protocol va fi una radicală și reinventează total felul în care se validează tranzacțiile în rețea.

Până acum, formula de validare a fost bazată pe dovadă de lucru (proof-of-work, PoW), aceeași ca a bitcoinului. PoW presupune că minerii investesc putere de procesare în rețea în cursa pentru a găsi soluția corectă la un algoritm prestabilit. Puterea de procesare mai mare înseamnă și șanse mai mari de a găsi soluția corectă înaintea celorlalți competitori; de aici și cursa minerilor după plăci video performante și cu consum de electricitate cât mai mic.

Moneda eco

Pe de-o parte sistemul proof-of-work este cel mai sigur la ora actuală. Puterea combinată a minerilor securizează rețeaua. Pentru ca cineva să spargă blockchainul și să schimbe registrul în favoarea sa, ar trebui să folosească o putere de procesare uriașă, cu investiții pe măsură (în aparate, energie electrică etc). Pe de altă parte, realitatea este că o rețea ca cea a bitcoinului consumă pentru securizarea rețelei electricitate cam cât întregul consum al Danemarcei. Pe termen lung, cât timp va putea să fie fezabilă această formulă?

 

Un sistem proof-of-stake pe de altă parte ar urma să aibă consum de energie exponențial mai mic. De aici și ideea că noul ethereum va fi o ”monedă verde”.

”Acum se estimează că ethereum consumă mai multă energie decât Cipru. Principiul minării proof-of-stake este că minerii vor fi aleși aleatoriu de contractul smart și vor mina doar atunci, unul după altul, nu în același timp toți.” Explică Daniel Luca, dezvoltator ethereum. ”Alt avantaj este că toată puterea folosită până acum de a găsi următorul block poate fi folosită pentru a rula contracte smart și pentru a valida tranzacțiile. Puterea de calcul este acum utilă. Până acum se folosea doar ca să se lupte cu ceilalți mineri”

Daniel Luca lucrează de mai mulți ani cu blockchainul ethereum, la proiecte internaționale. Pentru proiectul Altheio la care lucrează acum spune că va trebui să facă unele schimbări în așteptarea implementării proof-of-stake. ”Problema este că un fork trebuie corect interpretat de proiectul nostru și asta înseamnă mai multă muncă”.

Cum funcționează proof-of-stake

Sistemul proof-of-stake, așa cum arată și numele (dovada de miză) se bazează pe numărul de fise deținute de utilizatori. Pentru a participa la minare, aceștia blochează un număr de fise într-un contract smart. Acestea vor rămâne acolo pe perioada în care vor să facă minare. Recompensa este proporțională cu numărul de monede puse în acel contract smart. După cum observă și Daniel Luca, pericolul unui astfel de sistem este centralizarea monedelor. ”Cei care au multe monede, vor avea și mai multe în viitor. Într-un fel nici până acum utilizatorul de rând nu putea să mineze. Îți trebuie echipament specializat, minarea nu este eficientă cu calculatorul de acasă.”

Practic, noua formulă de minare este ca o dobândă de la bancă, plătită însă cu o frecvență mai mare. Atâta timp cât păstrezi monedele în contractul smart (asta exclude portofelele exchange-urilor) intri în competiție.

Și metoda de alegere a utilizatorilor care minează este puțin diferită. ”Există un sistem de voting prin care minerii, numiți validatori, validează blocuri, practic spun rețelei că sunt valide. Acești validatori sunt recompensați dacă toți cad de acord pe acelați lanț din blockchain, restul pierd. Cu cât votează mai repede, cu atât primesc recompensa mai mare. Este un sistem hibrid prin care minerii clasici (PoW) conviețuiesc cu validatorii (PoS), pentru ca trecerea să fie una treptată”

Este un model pe care alte monede ca NEO și Potcoin îl folosesc deja de mai multă vreme.

Securitatea

Daniel Luca recunoaște că în termeni de securitate, urmează o perioadă delicată, pentru că tehnologia nu poate fi testată public.

”Există un sistem de reguli prin care dacă 2/3 din toți minerii cad de acord, pot să atace rețeaua. Deci dintr-un punct de vedere este mult mai sigur decât 51%. Pe de altă parte, dacă la proof-of-work încerci să ataci rețeaua și nu reușești, pur și simplu te ignoră restul rețelei. După asta, poți să revii înapoi în rețea și să minezi. La proof-of-stake, dacă încerci să ataci rețeaua și nu reușești îți pierzi cantitatea de ETH pusă în contractul smart. Este important să înțelegi că dacă încerci să ataci rețeaua în orice fel, pierzi acele monede. Ăsta este stake-ul din proof-of-stake”

Ce înseamnă asta pentru traderi ?

În vară piața a avut prima criză de plăci video. Acum, platformele ca eBay sunt inundate cu monedele mai vechi de plăci grafice. Odată cu trecerea la proof-of-stake, minerii nu vor mai avea nevoie de ele. Vorbim aici de o monedă care se află pe locul doi în market-cap și despre o piață foarte-foarte volatilă.

Asta înseamnă că utilizatorii vor continua să speculeze cu monedele și că nu toți vor fi foarte motivați să păstreze rezervele la minare. P.H. Madore, observator al pieței, spune că mulți își vor dori în continuare să profite de pendulările de preț. ”Asta va duce la o volatilitate mai mare. Nu e un lucru rău pentru traderi.”