O analiză realizată de Bloomberg relevă că investitorii instituționali au intrat în sfârșit pe piața de criptomonede, realizând tranzacții masive pe piața over-the-counter (OTC). Majoritatea tranzacțiilor acestora au valori de peste 100.000 de dolari, iar volumele sunt semnificative.
Bobby Cho, directorul diviziei de trading de la Cumberland, a subliniat că piața cripto a înregistrat evoluții semnificative. La început, evoluțiile-record ale prețurilor au determinat minerii și deținătorii de criptomonede să le păstreze pentru a înregistra profit. Odată cu scăderea pieței, s-a înregistrat mai multă implicare în tranzacții, motivate de recuperarea investițiilor. În prezent, minerii vând criptomonedele obținute prin operațiuni regulate.
”Perioada de Wild West a criptomonedelor se apropie de final”
concluzionează Cho.
Companiile de cercetare cripto Digital Assets Research și TABB Group au descoperit că în luna aprilie 2018, tranzacțiile OTC cu criptomonede au variat întra 250 milioane$ și 30 miliarde în fiecare zi. Prin comparație, platformele de tip exchange tranzacționau în medie 15 miliarde de dolari zilnic.
Cu toate că piețele OTC au superit pierderi datorate scăderilor de preț, se poziționează totuși mai bine decât exchange-urile. Unul dintre motive este că volatilitatea prețurilor a scăzut, astfel încât investitorii instituționali sunt mai dispuși să se implice.
„În ultimele patru până la șase luni, criptomonedele s-au tranzacționat într-o gamă foarte strânsă, iar acest lucru face ca instituțiile financiare tradiționale să se simtă mai confortabilă în pe această piață”
a explicar Cho.
Tom Flake, fondatorul companiei de minare cripto Bcause LLC, a adăuat că investitorii instituționali aleg să își lichideze cirptomonedele prin OTC. Motivul este că tranzacțiile cu valoare mare pot influența ușor piața cripto, în timp ce vânzările private le permit să cadă de acord asupra unor prețuri fixe.
Sam Doctor, strategist la Fundstrat Global Advisers, a declarat că tranzacțiile OTC sunt preferabile deoarece investitorii instituționali tind să cumpere o cantitate mare de criptomonede. Platformele exchange nu reușesc să îndeplinească aceste cerințe de cele mai multe ori. El a adăugat că piața este în prezent dezechilibrată datorită interesului crescând din partea investitorilor instituționali, iar firmele de brokeraj încearcă să acopere această cerere.
Brokerii nu sunt singurii care lansează servicii specializate pentru investitorii instituționali. În iulie 2018, Coinbase a lansat un serviciu de custodie „Coinbase Custody” pentru investitorii instituționali, iar în august, Goldman Sachs a decis să analizeze posibilitatea de a oferi servicii similare pentru fondurile de investiții cripto și investitorii instituționali.