Rulezi un nod bitcoin, cunoști linuxul și ai niște abilități decente de codare command line. În regulă? Bun, acum poți foarte bine să rulezi o instanță Docker. Dacă ți se pare intimidant, să știi că nu ești singurul.

Încă din luna ianuarie, folosirea rețelei Lightning, o tehnologie de pe stratul secundar pentru scalarea bitcoin, pe mainnet – adică cu bani pe bune – a făcut ca acest nivel de expertiză tehnică pe care mai rar le găsești să fie foarte utile. Ca să nu mai spun că aveai nevoie și de stomac puternic. Buguruile erau prezente la primele implementări, iar pericolul era ca utilizatorii să piardă banii. Cei care au adoptat devreme plățile Lightning se lăudau pe rețelele sociale cu sloganul #reckless (să zicem, în traducere liberă, undeva între nechibzuit și aventurier).

Din fericire, rețeaua Lightning care face tranzacțiile pe canale de plată în afara lanțului, permitea ca moneda digitală să fie primită fără să mai aștepți ca un bloc să fie minat sau să plătești comisioanele asociate minerilor. În ultimele luni, tehnologia a făcut pași mari înainte.

Plățile Lightning, privite cu optimism

De exemplu, ACINQ, compania din spatele implementării Lightning éclair, a dezvăluit o aplicație de portofel Android la începutul lunii aprilie, care poate să fie folosită pentru a trimite plăți lightning pe mainnet. Aplicația nu poate însă să primească plăți deocamdată.

Lightning Labs, compania din spatele implementării Ind a rețelei Lightning, a publicat recent o postare pe blog în care imagina un utilizator fără cunoștințe prea avansate de tehnologie, generica Carol, care cumpără o pereche de ciorapi folosind Lightning la fel de ușor ca glisarea cardului de credit la casă.

Pe scurt, Lightning promite să aducă bitcoinul înapoi la zilele alea în care puteai să îl folosești ca să-ți cumperi o pizza.

Într-adevăr, cea mai nouă versiune beta a Ind de la Lightning Labs, este deja pregătită pentru folosirea pe mainnet. Compania a postat recent pe twitter:

„Recomandăm ca utilizatorii să experimenteze doar cu sume mici de bani (#carefulgang #carefulgang #carefulgang)” – adică gașca grijulie – au scris aceștia, dând apă la moară unor poante făcute de omul de televiziune John Oliver, care a discutat recent despre criptomonedă în emisiunea lui.

Pentru a minimiza riscul la nivelul utilizatorilor, cei de la Lightning Labs nu au lansat încă o versiune pentru mobil, iar versiunea pentru desktop este încă restricționată la testnet – adică cu bani de jucărie. La fel se întâmplă și cu portofelul Ind pentru iOS, numit Zap, cu portofelul HTLC.me, creat de alt dezvoltator cu prestigiu în comunitate, Alex Bosworth și cu alt portofel pentru iOS numit CoinClip, lansat de Kenneth Perry.

Această agitație în activitatea dezvoltatorilor rețelei Lightning va continua să motiveze dezvoltarea rapidă. Pentru utilizatorii fără experiență însă, așteptarea abia a început.

Jack Mallers, dezvoltatorul din spatele Zap, nu este însă descurajat. Acesta a spus cu optimism că Lightning o să fie curând destul de bun și pentru utilizatorii cu mai puține cunoștințe tehnice.

„Într-o zi o să fie destul de bun pentru schimburi, într-o zi o să fie destul de bun pentru Amazon.”

Acestea fiind spuse, încă nu există o dată de lansare oficială pentru aplicațiile de rețea Lightning pe care utilizatorii de zi cu zi să le poată folosi ușor.

„Suntem atât de obișnuiți cu programe prestabilite pentru produse atunci când există un deadline”, a continuat Mallers, care a spus că Lightning este „un protocol, nu un produs, așa că nu există o dată clară de furnizare.”

Turnuri de veghe și submarine

Utilizatorii de portofele Lightning vor trebui să aștepte până când alte funcționalități tehnice – cu nume bizare – sunt puse la punct. Una dintre cele mai importante, după spusele lui Mallers, este ideea de watchtowers – tradus în română, turnuri de supraveghere.

În felul în care sunt construite contractele smart pe rețeaua Lightning, este posibil pentru un utilizator al unui canal să fure fonduri de la un altul. Este riscant, pentru că dacă victima se loghează după ce a trecut o perioadă de timp și observă furtul, pot să îl pedepsească pe hoțul amator luându-I toate fondurile de pe canal. Lightning Labs merge cu un pas mai departe construind așa-numitele turnuri de supraveghere.

Aceste noduri atotștiutoare vor urmări rețeaua și vor penaliza pe oricine încearcă să fure bani de la alții, la schimb pentru un mic comision.

Dincolo de această garanție de bază pentru siguranță, există alte îmbunătățiri pe care va trebui să le facă o aplicație de portofel înainte să fie pregătită pentru folosirea la zi.

De exemplu, mai mulți dezvoltatori lucrează la un mecanism numit „splicing” care permite utilizatorului care vrea să trimită mai mulți bitcoini decât are disponibili în canal să mai adauge fonduri suplimentare pe canal pentru a face plata. Acest mecanism este de asemenea dezvoltat de Lightning Labs pentru a permite utilizatorilor bitcoin fără nod Lightning să primească plăți Lightning.

Mai apoi, mai sunt și alte funcționalități care s-ar putea să nu fie tocmai necesare, dar care ar numai-bune.

Bosworth de pildă lucrează la o funcționalitate numită schimburi submarim (submarine swaps), o versiune de schimburi atomice în care o parte a schimbului este făcută pe blockchain și alta în afara lui.

Cu abilitățile rețelei lightning de a bloca fondurile într-un contract smart, utilizatorii de rețea Lightning ar putea teoretic să facă schimburi între bitcoin și litecoin, de exemplu.

Tehnologia ar putea, spune Bosworth, să permită folosirea rețelei Lightning și de către schimburile descentralizate, deoarece chiar dacă utilizatorii au nevoie de un furnizor de schimb, acesta „nu poate să ia altcoinii fără să dea înapoi bitcoini din cauza blocajului”, a spus Bosworth.

Provocarea mare – cât de ușor este de folosit?

Pe cât de importantă este toată această instalație, unii pun problema că e doar un vârf de iceberg comparativ cu problemele de „experiența utilizatorilor”.

„Lightning are o tonă de provocări în față. Nu vreau să fiu negativ. Este o treabă uimitoare”, a spus asistentul de la Universitatea Evreiască, Aviv Zohar. „Există însă o prăpastie uriașă între ce se poate face și ce se poate folosi – provocarea: cât este de ușor de folosit?”

Zohar crede că există un număr de probleme cu experiența utilizatorilor care încă nu au soluții. Ca exemplu simplu, când un utilizator crează un canal, are nevoie de un anumit număr de confirmări ca să se asigure că plata este acceptată. Ca atare, utilizatorul trebuie să monitorizeze în permanență canalul. Recunoaște că și conceptul turnurilor de supraveghere o să mai rezolve din probleme, dar această funcționalitate o să mai aibă nevoie de timp până să aibă o interfață ca lumea.

În plus, Zohar a continuat, „Dacă scapi telefonul în toaletă sau ceva, ce se întâmplă cu canalul tău Lightning?”

Poate că este un caz marginal, dar per total interfața de utilizator de la Lightning este mult mai rea decât cea de la bitcoin. Clar, bitcoinul a avut mult mai mult timp de dezvoltare, și chiar și așa, nu vine cu niște butoane foarte intuitive.

Cel mai probabil așa o să fie în continuare, crede |ohar, pentru că nu sunt prea mulți oameni care să lucreze la interfețe pentru protocoalele cripto și tehnologii.

Totuși, unii ca Igor Cota au observat problema și se ocupă de ea. Pe partea lui, Cota lucrează la un portofel Lightning numit Presto, care ar permite comunicațiile NFC – tehnologia din spatele plăților contactless care permite utilizatorilor să atingă dispozitivele mobile de terminalele de plată pentru a iniția o tranzacție.

„Cred din tot sufletul că dacă ne concentrăm pe interfață și pe ușurarea utilizării în general o să reușim să aducem Lightning (și bitcoin) mai aproape de mase”, a concluzionat Cota.