Tehnologia blockchain este practic o bază de date, ceea ce înseamnă că oferă posibilitatea unor instrumente mai compleze decât criptomoneda în sine. Destul de multe companii explorează în prezent posibilitatea de a translata instrumentele financiare clasice (acțiuni, obligațiuni și titluri de valoare) în tokenuri, care oferă modalități mai simple de a strânge fonduri pentru proiecte.

Câteva exemple în acest sens sunt cryptostocks.com, mpex.com sau platforme descentralizate precum NXT, Bitshares, Ethereum sau platforma Waves. Unele proiecte au avut succes, altele au atras atenția autorităților de reglementare financiară deoarece încălcau legislația în vigoare.

Din punct de vedere tehnic, tokenuri blockchain cusomizate sunt relativ ușor de creat, însă trebuie luate în calcul și problemele adminsitrative pe care le generează, precum integrarea lor în sistemele legale și de afaceri existente.

În principiu, există trei tipuri de tokenuri blockchain care pot fi configurate să funcționeze similar cu instrumentele financiare clasice:

Tokenurile native

Orice blockchain are nevoie de un token nativ pentru a funcționa, indiferent ce metodă de consens folosește (Proof-of-Work sau Proof-of-Stake).

Atâta timp cât blockchain-ul este funcțional, tokenul nativ are valoare, în mod similar cu acțiunile deținute într-o companie. În același timp, este similar cu un produs digital, deoarece achiziționezi un token într-un sistem de transferi de valori și îl poți transfera ca atare.

Dacă sistemul crește, valoarea tokenului crește – aceasta este logica din spatele miilor de criptomonede listate în diferitele exchange-uri existente. În teorie, nu obții profit dacă deții moneda respectivă, dar dacă valoarea sa crește poți obține profit atunci când o vinzi. Din punct de vedere legal, tokenurile native nu pot fi considerate titluri de valoare deoarece nu există dividende și nu oferă drept de vot.

Oamenii investesc în criptomonede sperând că valoarea lor va crește, în mod similar cu achiziționarea de metale prețioase sau opere de artă.

Legiuitorii nu s-au preocupat prea mult de reglementarea acestor tipuri de tokenuri deoarece este foarte dificil să le încadrezi într-o clasă anume, astfel încât este foarte posibil ca situația să rămână neclară și pe viitor.

Titluri de valoare

Au existat proiecte care au emis tokenuri cu statut de titlu de valoare din punct de vedere legal – în baza cărora se plătesc dividente și care oferă chiar și posibilitatea de vot în cadrul deciziilor. O parte dintre ele au fost scams, altele au fost proiecte reale, însă cu toatele au încălcat legea. Din punct de vedere legal, în majoritatea țărilor, pentru a pune în vânzare astfel de instrumente financiare este necesară aprobarea din partea autorităților de reglementare.

Nu există nicio piedică pentru a crea astfel de tokenuri pe blockchain, însă este absolut necesară înregistrarea lor. Pe viitor, este posibil ca tehnologia să se dezvolte suficient pentru ca ecosistemele contractelor smart să poată reproduce legislația KYC(know-your-customer)/AML(anti-money-laundering) și măsurile anti-fraudă impuse de lege, însă nu suntem încă la acest nivel.

Până atunci, orice tip de token de tip titlu de valoare trebuie aprobat, altfel există riscul de a intra sub incidența legilor.

Tokenuri blockchain cu valoare instrinsecă

Reprezintă tokenuri care sunt folosite pentru a obține un produs – de exemplu, scopul ICO-ului este de a strânge fonduri pentru lansarea unui anume produs sau serviciu. Tokenurile emise pe blockchain pot fi ulterior folosite pentru achizițonarea acelui produs sau serviciu, iar valoarea acestuia crește în funcție de potențialul de succes.

Un alt exemplu sunt jocurile sau rețelele sociale bazate pe o anumită criptomonedă. Tokenul lansat pe blockchain poate fi vândut utilizatorilor care îl vor folosi ulterior pentru achiziționarea de produse/servicii pe platformă sau ca puncte de loialitate. Odată cu dezvoltarea platformei, valoarea tokenului crește – această abordare permite finațarea proiectului fără a încălca legea deoarece reprezintă un fel de voucher.

Ca o concluzie, tokenurile de pe blockchain permit o gamă largă de utilizări care nu se încadrează neapărat în categorii legale restrictive precum titlurile de valoare. Pentru a evita complicațiile legale, evitarea conectării acestor la capitaluri sau dividente este cea mai simplă cale. Binențeles, există oricând și opțiunea de a apela la fondurile de investiții clasice pentru a finanța compania.