Președintele BEC (Banca Europeană Centrală), Mario Draghi, a spus că bitcoinul nu intră sub autoritatea BEC. Declarația vine ca răspuns la o întrebare a Comitetului de Economie și Activități Monetare din Parlamentul European.

”Nu avem noi puterea să interzicem sau să reglementăm bitcoinul”

a spus acesta.

Bitcoinul se află în afara jurisdicției Băncii Europene Centrale

Mario Draghi a fost întrebt de Comitet dacă BEC are sau nu în plan să dezvolte un aparat regulatoriu în cea ce privește bitcoinul, dar și care sunt riscurile pe care le aduc criptomonedele economiei europene.

Conform unei traduceri prin Google translation a unui articol de pe Eunews.IT, Draghi a spus că, după ce a luat în calcul

”magnitudinea, adopția în rândul utilizatorilor și impactul asupra economiei reale (al bitcoinului)… ar fi prematur să îl considerăm un instrument de plată pentru viitor.”

Președintele BEC a spus că în cadrul instituției ”nu au avut încă o discuție pe acest subiect”. A adăugat că, oricum, nu au capacitatea să interzică sau să reglementeze bitcoinul. Draghi a spus de asemenea că BEC intenționează să evalueze riscurile cibernetice asociate cu bitcoinul și cu criptomonedele.

Declarațiile lui Draghi sunt asemănătoare cu cele pecare le-a făcut despre tehnologia blockchain, la un eveniment de la Universitatea Trinity din Dublin.

Bitcoinul se află în afara jurisdicției regulatorii a BEC

În timpul unui seminar la Universitatea Trinity din Dublin, președintele BEC a răspuns la întrebarea dacă ”noile tehnologii, mai exact blockchainul, au un rol în politicile monetare viitoare”

Draghi a răspuns:

”Studiem problema de mai multă vreme. Una dintre concluzii este că, în acest moment, tehnologia nu este destul de matură încă pentru a fi luată în considerare când dăm noi directive. Nu este încă destul de matură nici ca să fie considerată sistem de plată. Trebuie să vedem cum va progresa această tehnologie în viitor.”

La ambele evenimente, președintele BEC a pus accent pe dorința BEC de a evalua riscurile cibernetice asociate cu noile tehnologii. La Universitatea Trinity, Draghi a spus despre problemă că este ”dominantă în mediul digital”. A adăugat că

”orice inovație ca tehnologia blockchain va fi studiată din puntul de vedere al expunerii la atacuri. Cât de mult va crește expunerea la atacurile cibernetice dacă se adoptă o anumită nouă tehnologie.”

Președintele BEC a respins de curând planurile Estoniei de a lansa o criptomonedă națională susținută de stat. Acesta a spus că, în conformitate cu legile UE, ”nici un stat membru nu poate să introducă propria criptomonedă. Moneda zonei euro este moneda euro”.

La începutul săptămânii, vice-președintele BEC Vitor Constancio a comparat bitcoinul cu febra lalelelor care a măturat Olanda în secolul XVII. Constancio nu a luat în serios ideea că bitcoinul amenință sectorul financiar european. Acesta a spus că bitcoinul ”nu este o monedă și nu îl vedem ca pe o amenințare la politicile băncii centrale”.