Sistemele de votare sunt defecte peste tot, și cele lustruite și răs-lustruite în democrațiile avansate și cele eșuate cu totul în republicile bananiere, în țările din lumea a treia și în regimurile totalitare. Votul este un proces care abia se târăște și care nu s-a scalat cum trebuie la nivelul de stat modern.
Câți oameni au votat ? Nu cumva au mai votat o dată? A fost votul lor înregistrat cum trebuie? Reflectă votul lor intențiile lor sau nu? Cum îi facem audit mai târziu, ușor și rapid? Putem să avem încredere în audit? Întrebările acestea sunt doar un vârf de iceberg.
Mai avem încă o mică problemă la numărătoarea corectă a voturilor. Chiar și în 2017, avem erori peste erori, supuse onestității celor care numără voturile și a unor balanțe care contabilizează numărătoarea pentru a preveni fraudarea alegerilor. Mai avem și aparate de votare electronice pe care publicul nu le poate verifica. Defecțiuni în lanțul de custodie al aparatului pot să altereze voturile.
Votul pe Internet, securizat și contabilizat de blockchain
Blockchainurile pot să schimbe tot acest lucru, asigurându-se că voturile sunt demonstrabil corecte și verificabile public.
Ceea ce vom vedea într-un viitor nu foarte îndepărtat este un așa-numit sistem de votare E2E (verificabil end-to-end, adică de la un capăt la celălalt) și sisteme de votare bazate pe blockchain.
E2E presupune că toată lumea, întreaga populație, până la ultimul votant individual, poate să verifice rezultatele votului. Fiecare individ știe că votul său a fost înregistrat corect și poate să îl verifice singur. Nu trebuie să aibă încredere în cineva care să le spună că numărătoarea s-a făcut corect, așa cum facem noi astăzi.
În ciuda acestei transparențe uimitoare, un sistem de votare pe blockchain păstrează votul secret, cel mai important lucru pentru alegeri corecte și pentru libertatea la vot.
Există democrația perfectă?
Cu sistemul actual, tradițional, nu avem nici unul dintre avantajele de mai sus, în afară de faptul că putem să fim siguri că votul este secret. Putem să atestăm integritatea alegerilor, dar nu putem să o demonstrăm. Așa ne trezim că politicienii se plâng că au fost înșelați și amenință că vor contesta legitimitatea alegerilor. E2E schimbă cu totul acest lucru. Poate că politicienilor nu o să le convină, pentru că au toate interesele să poată să spună la final de zi că voturile au fost măsluite. Restul cetățenilor însă vrea să aibă dovada absolută a integrității votului.
Avem mai multe exemple de sisteme de votare E2E care sunt astăzi folosite. Ben Adida, de la Centrul de Cercetare a Calculelor și Societății din cadrul Universității Harvard a dezvoltat sistemul Helios. Nu este încă gata de miza serioasă a alegerilor la nivel național. A fost însă folosit la scară mai mică pentru votarea la nivel de campus. Putem deci să considerăm că trece prin teste alfa.
Cum rămâne cu votarea pe Internet? Aici intervine blockchainul. Dacă poți să măriți sistemul de votare E2E cu eforturile făcute în domeniul identității descentralizate și al sistemelor de reputație, poți să oferi și votare distributivă E2E, adică ”votarea pe Internet”. Acesta este unul dintre scopurile proiectului Cicada și a altor platforme descentralizate cum ar fi consorțiumul Digital Identity, care s-a format recent.
Autor –Daniel Jeffries