Federal Reserve, banca centrală americană, a început să ia măsuri de influențare a pieței financiare. În ultima lună, Fed a achiziționat instrumente de investiții în valoare de 162 miliarde de dolari. Procesul este numit reducere cantitativă (QE).

Analiștii piețelor financiare susțin că aceste măsuri au rolul de a injecta numerar în economie, pentru a compensa creșterea dobânzilor. Cripto-entuziaștii susțin că acesta este un semnal pozitiv pentru Bitcoin pe termen lung.

Inflația este principalul dușman al economiei, iar băncile centrale implementează diferite măsuri pentru a o controla. Deoarece nu pot impune rate ale dobânzilor pentru bănci, băncile centrale injectează bani în sistemul economic. Astfel, băncile au mai multă lichiditate disponibilă și pot acorda mai multe credite cu dobânzi mai mici.

O perioadă prelungită de măsuri de reducere cantitativă poate obliga investitorii să-și diversifice investițiile în Bitcoin. Acesta este prin natura sa deflaționist, după cum a menționat analistul Pierre Rochard în august.

Procesul de reducere cantitativă poate influenta ecosistemul crypto

Sistemul Bitcoin funcționează pe principii total opuse față de băncile centrale. Algoritmul reduce periodic cantitatea de BTC ce intră pe piață. Acestă măsură anti-inflație face ca această criptomonedă să reprezinte un refugiu pentru investitori.

Gabor Gurbacs, directorul de active digitale la VanEck este de părere că atât bitcoin cât și aurul pot beneficia de pe urma devalorizării dolarului și a inflației generate de QE.

„Băncile centrale care își extind bilanțurile reprezintă o reducere cantitativă deghizată. De fapt, băncile centrale cumpără obligațiuni guvernamentale și extind programele de recuperare a fondurilor de pe piață cu intenția de a menține echilibrul economiei. Bitcoin și aurul pot oferi o alternativă la riscul potențial al unor eșecuri catastrofale în sistemele bancare centrale atât de puternic controlate. „

Anthony Pompliano, fondator și partener la Morgan Creek Digital Assets a explicat:

„Bitcoin se îndreaptă către o situație unică – rate ale dobânzii mai mici, mai mult QE și recompensa minerilor redusă la jumătate în 2020. Aceste trei evenimente care au loc aproape în același timp ar trebui să servească ca un imbold major pentru Bitcoin în următorii 2-3 ani.“

CryptoZZ