Autoritatea de reglementare financiară din Elveția FINMA a anunțat că a acordat licențe bancare pentru două companii blockchain. Acestea sunt SEBA Crypto AG, care este înregistrată la Zug și Sygnum AG, care este înregistrată la Zurich.
Cele două firme vor putea să ofere sevicii financiare atât în valute fiat cât și în criptomonede, însă în baza unor reguli de combatere a spălării banilor (AML) foarte stricte.
SEBA Crypto AG își va lansa oficial serviciile la începutul lunii octombrie 2019. Tot atunci va intra în vigoare o cooperare anunțată anterior cu banca privată elvețiană Julius Baer. Startup-ul a strâns 100 milioane CHF într-o rundă de finanțare din septembrie 2018, iar în prezent are peste 60 de angajați. Compania dorește să permită persoanelor fizice și companiilor să investească, să păstreze, să tranzacționeze și să împrumute în siguranță activele digitale și tradiționale. Oferta lor va include servicii de custodie cripto, tranzacționarea și gestionarea lichidităților, precum și gestionarea activelor și a averii. Pentru companiile de criptomonede cu sediul în Elveția, acesta va oferi conturi și custodie atât pentru valute fiat cât și pentru active digitale.
Sygnum AG a dezvoltat o soluție bancară care încorporează activele digitale în activități bancare reglementate și a fost construită în parteneriat cu Swisscom și Grupul Deutsche Börse. Serviciile de bază includ custodia pentru activele digitale ale investitorilor instituționali și o rampă fiat pentru industria cripto. Compania va oferi de asemenea o platformă exchange pentru valute fiat și active digitale. Planurile Sygnum pentru clienți includ, de asemenea, opțiunea de a strânge capital nou prin emiterea de tokenuri pe baza activelor financiare existente.
În plus, compania oferă servicii de creditare fiat garantate cu active digitale și servicii bancare B2B.
Reguli reguli de combatere a spălării banilor dure
FINMA a publicat luni, de asemenea, îndrumări cu privire la modul în care aplică normele anti-spălare de bani pentru companiile blockchain licențiate.
Conform acestora, instituțiile pot transmite și primi criptomonede doar în și din portofelele propriilor clienți a căror identitate a fost deja verificată. Așadar, companiile nu au voie să tranzacționeze criptomonede cu clienții altor instituții, deoarece în prezent nu există un sistem de transmitere a informațiilor de identificare fiabil.
Spre deosebire de standardul FATF, această regulă exclude utilizarea portofelele nereglementate și, prin urmare, este una dintre cele mai stricte din lume, a afirmat FINMA.