Scepticismul a dominat audierile de marți despre criptomonede și blockchain în cadrul parlamentului britanic. Nu au fost însă membrii parlamentului cei care au dat tonul negativ.

Startupurile bazate pe criptomoneda ripple și platformele blockchain au fost cele care au fost luate în vizor. Director la Centrul de Administrație a Evidenței și fost dezvoltator la consorțiumul blockchain R3, Martin Walker, a spus că este puțin probabil ca tehnologiile să rezolve lipsa de eficiență a sectorului financiar, criticând în special produsele curente ale celor de la Ripple/

De partea cealaltă a baricadei, cei care au apărat proiectul Ripple au fost Ryan Zagone, director pe relații cu autoritățile, Dr. Grammateia Kotsialou, cercetător postdoctoral la Colegiul Regal Londonez și Chris Taylor, director de operațiuni la startupul Everledger. Aceștia au luat parte la discuții și au răspuns la întrebările Comitetului Select al Trezoreriei din Parlamentul Britanic.

În timpul depoziției, Zagone a vorbit despre posibilitatea de a urmări tranzacțiile monetare ca principal beneficiu al tehnologiei companiei. Walker a spus însă și că modelul companiei este cu puțin peste sistemele de mesagerie SWIFT existente. Acesta a spus că „partea dificilă când urmărești plățile este să îi faci pe cei implicați în tranzacție să uploadeze statutul. ”

„Doar dacă ai un blockchain nu înseamnă că îi faci pe oameni să își updateze statutul ca să se știe unde se afșă plata”, a continuat acesta.

Acesta a criticat proiectele pilot de la Ripple care propun folosirea XRP ca pe o metodă de a face o conexiune între două monede, într-o tranzacție internațională. Acest rol îl ocupă în general dolarul american.

„Ai conceptul de a încrucișa monede pentru a rezolva un scenariu în care e lipsă de lichidități”, a explicat Walker. „Ai nevoie de cineva care să îți ofere lichidități pentru a putea să schimbi în și din ripple. Dacă ai ripple, o monedă a cărui preț a scăzut cu 80% și apoi din nou la 100% în decurs de două luni, atunci scenariul nu e credibil. Așadar, dacă pui criptomonedele în sectorul financiar, este o sursă uriașă de risc.”

Miniștrii de la audieri și-au îndreptat de asemenea atenția către ripple și s-au arătat derutați de legătura dintre XRP și Ripple Labs.

Ministrul Stewart Hosie a comentat că „dacă oamenii cumpără XRP, un activ financiar de la Ripple Laboratories, nu li se oferă o proprietate, nu există vreun drept să fie convertită în monede convenționale și nu aduce profit. Aparent nu are nici un scop.”

Cu toate acestea, Zagone a contrazis declarațiile și a spus că este „o preconcepție comună”.

„Ripple este open source și nu a fost creat de compania noastră, așa că a existat ca o tehnologie open source. Am creat o companie care este interesată să modernizeze plățile și care a început să folosească tehnologia open-source pentru a face acest lucru … Nu noi am creat ripple … Ceea ce am făcut este să colectăm sume mari de ripple, care ne-au fost donați de câțiva dezvolatori open source care au creat-o. Nu există însă o legătură directă dintre Ripple-compania și XRP-moneda.”

Întrebat dacă XRP a fost făcut să evite reglementările, Zagone a reiterat declarațiile de mai devreme de la audieri, și anume că Ripple vinde XRP investitorilor instituționali, nu clienților retail. De asemenea, compania doar se folosește de XRP, dar nu are legătură directă cu moneda.

După concluziile audierilor, Walker a sfătuit comisia să facă un exercițiu de gândire critică în legătură cu tehnologia și criptomonedele.

„Aș îndemna comisia să nu repetăm greșeala pe care am tot făcut-o din nou și din nou, să fim orbiți de cuvântul inovație, mai ales când vine vorba de produse financiare.”