A apărut la orizont o posibilă soluție pentru problema scalabilității. Cheia rezolvării se află în mâinile companiei RSK Labs, care va lansa platforma de test Ginger la data de 22 mai.
Ginger este primul environment operațional lansat de RSK și va funcționa open source.
RSK Labs, compania care a dezvoltat și platforma Rootstock, oferă soluții pentru contracte smart, two-way peg și minerit combinat al bitcoinului. Two-way peg reprezintă transferul bitcoinilor din Blockchain într-un Blockchain secundar și vice-versa. Mineritul combinat este procesul prin care două criptomonede care au la bază același algoritm pot fi minate simultan.
Când va fi operațional, RSK va avea latențe foarte mici, va permite plățile instant și nu va avea nevoie de SegWit. Funcționalitatea sa va fi similară ethereumului, dar de șase ori mai rapidă.
Soluția de durată
Problema scalabilității bitcoinului a fost ridicată de mulți membri ai comunității, care au solicitat implementarea unei soluții pe termen lung. Deși RSK este văzut în general ca o rezolvare temporară, co-founder-ul Gabriel Kurman consideră contrariul. În acest sens, Kurman a declarat:
“SegWit și mărirea dimensiunii blocurilor la 2MB reprezintă niște soluții pe termen scurt pentru probleme actuale și pentru reducerea comisioanelor. Însă pe termen lung, pentru a satisface nevoile milioanelor de utilizatori, avem nevoie de RSK.”
Platforma de contracte smart care funcționează în rețeaua Bitcoin va folosi ca valută principală moneda bitcoin și va permite Blockchainului propriu să se conecteze la Blockchainul Bitcoin.
Scalabilitate pe termen lung
“În primă fază, RSK va permite efectuarea a 100 de tranzacții pe secundă (tps), spre diferență de SegWit care va permite doar șapte. Însă prin intermediul protocolului LTCP (Lumino Transaction Compression Protocol) vor putea fi procesate 2000 tps. În plus, se estimează că după implementarea rețelei Lumino pe platforma RSK, tranzacțiile cu bitcoini vor atinge nivelul tranzacțiilor efectuate cu cardurile Visa – aproximativ 20.000 tps. Aceasta reprezintă rezolvarea problemei scalabilității pe termen lung.”
În orice caz, faptul că RSK poate funcționa și fără SegWit nu înseamnă că nu are nevoie de acest update. Referitor la acest aspect, Kurman a mai adăugat:
“În continuare va fi nevoie de SegWit pentru rezolvarea problemei maleabilității. RSK poate opera și cu SegWit, și fără el. Mai sunt însă multe luni până când RSK va intra în faza de producție și ar fi bine să avem aportul adus de SW până atunci.”
Legat de opiniile minerilor față de RSK, Kurman a declarat că este deschis la sugestii. Mai ales ţinând cont că minerii sunt cei care vor accepta update-urile viitoare.
Dacă echipa din spatele RSK va reuși să facă astfel încât să beneficiem de tps-ul promis, aceasta cu siguranță se va reflecta și în creșterea valorii bitcoinului.
Sursa – Cointelegraph