„Bitcoinul este moneda dușmanului.” – da, și despre asta s-a discutat în prima zi a evenimentului Scaling Bitcoin, sâmbătă.

Scaling Bitcoin se află la a patra ediție și a fost organizat la Universitatea Stanford. Acerst eveniment a început ca o masă rotundă pentru discuțiile despre criza scalabilității în 2013. La ediția de anul acesta, s-a simțit că au fost mult mai puține discuții despre problemele cu care se confruntă proiectul open-source.

De exemplu, în ciuda titlurilor din presă, doar o mână de vorbitori au discutat despre bifurcații sau au sugerat măcar că alte criptomonede bazate pe bitcoin ar putea să depășească moneda lui Satoshi în ceea ce privește tehnologia sau adopția. Discuțiile de la Scaling Bitcoin au fost pozitive și optimiste în legătură cu viitorul proiectului.

„Pentru dezvoltatori, o bifurcație contencioasă nu e nici măcar posibilă” a spus Wayne Vaughan, director al startupului Tierion. „Toată lumea e concentrată pe ce or să construiască peste codul bitcoin.”

Chiar Bobby Lee, director al startupului BTCC și susținător al propunerii Segwit2x a spus că nu va răspunde la întrebări pe această temă.

Lee a discutat niște subiecte foarte precaute, genul care să nu creeze controverse – cum avansează relația dintre bitcoin și instituțiile guvernamentale și despre prețul în creștere.

Așadar, ediția de anul acesta de la Scaling Bitcoin a ieșit poate în evidență prin faptul că nu s-a simțit starea de urgență și tensiune din anii trecuți. După implementarea schimbării de cod Segwit din august, se pare că există un acord tacit între participanți. Pe termen scurt, nu mai avem parte de aceleași presiuni.

Canalele private

Canalele de plată se numără printre subiectele importante ale primei zile la Scaling Bitcoin. Trei dintre sesiunile de discuții au fost dedicate propunerilor de straturi de anonimitate pentru rețeaua de plăți.

Discuția a fost condusă de Pedro Moreno-Sanchez de la Universitatea Purdue. Acesta a analizat proiectul actual pentru rețeaua Lightning. Lightning este cea mai matură versiune de canale de plăți pentru rețeaua bitcoin. S-ar putea ca acum să se confrunte cu unele probleme de implementare.

scaling bitcoin

Plățile de pe rețeaua Lightning se fac direct pe blockchain. Ele propun o structură de design diferite față de rețeaua în sine. De aceea, cercetătorii își pun probleme în legătură cu ce o să se întâmple când în sfârșit vor da drumul la rețea. Normal că cei mai rău-intenționați o să caute metode prin care să păcălească rețeaua.

„Realitatea este că rețeaua lightning s-ar putea să fie o formulă mai proastă pentru bitcoin din punctul de vedere al anonimității.”

Pentru a evita astfel de probleme, Moreno-Sanchez și Miers au vorbit despre tehnici de tip zero-knowledge. Acesta este un concept criptografic mai vechi care caută să permită părților să verifice dacă informațiile sunt corecte, fără să facă schimb de date private.

Lucrarea lui Moreno a prezentat două implementări de canale de plată bazate pe un nou tip de contracte smart. Cea a lui Miers a fost o iterație a lucrării introdusă pentru prima oară în 2016. Acum este însă mai relevantă, pentru că rețeaua Lightning se apropie de lansare.

Și autorul lucrării albe pentru Lightning, Tadge Dryja, a ținut un discurs despre contractele de logare discrete. Lucrarea vorbește despre felul în care așa-numitele oracole, sau furnizorii de date de la terți, ar putea să opereze în cadrul rețelei lightning, stabilind plăți condiționate între utilizatori, cum ar fi cele de care au nevoie companiile de asigurări și casele de pariuri.

Toate s-au concentrat însă pe schimbul de informații între părți și pe condițiile optime în care se petrec interacțiunile pentru a menține proprietățile tranzacțiilor bitcoin făcute pe un blockchain transparent.

Din nou pe blockchain

Față de anii trecuți, evenimentul din 2017 s-a dovedit deschis și la discuții despre niște subiecte tabu. Decizia i-a făcut se pare pe unii dintre organizatorii conferinței și pe foștii suporteri să boicoteze conferința de anul acesta. S-a simțit de exemplu lipsa unora dintre dezvoltatorii bitcoin core.

Peter Rizun și Andrew Stone, dezvoltatori cunoscuți pentru că au lucrat la Bitcoin Unlimited, și-au prezentat cercetarea despre felul în care ar putea fi regândit bitcoinul pentru a veni cu blocuri mai mari.

În afară de o sesiune de întrebări și răspunsuri concisă, discuția a avut parte de o primire călduroasă. Dezvoltatorii nu au renunțat la ideea că dimensiunea limitată a blocului și comisioanele pe tranzacții influențează negativ rețeaua. Și-au prezentat însă mai bine ideile în acest format.

Dezvoltatorii au prezentat date despre rata la care pot fi acceptate tranzacțiile în mempool-ul bitcoin. Au încercat în acest fel să susțină ideea blocurilor mai mari pe rețea.

În anii trecuți, soluția lor a fost criticată pe motiv că ar putea să slăbească nodurile, sau clienții care stochează copii ale blockchainului bitcoin.

Regândirea atacurilor

S-a discutat și despre protocolul de consens proof-of-work. Acesta este unul dintre aspectele tehnologice relevante pentru industria de minare.

Și aici s-au făcut simțite disensiuni. Anul acesta, un singur miner a participat la conferință, și anume BTCC din China. Minerii joacă un rol important în luarea deciziilor legate de schimbările la protocol.

Min Chen, director tehnic al producătorului de chipuri de minare Canaan, a coninuat relațiile mai pozitive din ultima vreme. Compania s-a arătat deschisă în legătură cu alternativele la proof-of-work. Discursul lui Chen a părut bine-intenționat. În trecut, comunitatea și minerii au avut mari probleme de comunicare. Toate dezbaterile de până la bifurcația din august au fost foarte tensionate. Minerii au fost acuzați în mai multe rânduri că boicotează bitcoinul pentru a avea de câștigat pe termen scurt.

Totuși, este poate mai bine să ținem cont că aceste discuții arată perspective diferite. Chen a spus că minerii nu ar trebui să fie văzuți ca niște atacatori. Ar trebui să fie considerați participanți la rețea care oferă o resursă utilă.

De exemplu, Chen a discutat despre felul în care protocolurile blockchain au căutat adesea să limiteze posibilitățile minerilor în loc să se gândească la felul în care ar putea să îi ajute.

„Protocolurile ar trebui să fie prietenoase cu tehnologiile cuantice, nu să se opună lor. Dacă un calculator cuantic poate să aducă eficiență de 1000 de ori mai mare în sistem, atunci va reduce și costurile medii”, a spus Chen.

Aceasta a concluzionat: „Este important să facem în așa fel încât oamenii care contribuie la rețea să fie mai bine motivați economic decât atacatorii.”