Schimbul Coincheck, care a pierdut recent undeva la 550 de milioane de dolari de pe urma atacatorilor NEM nu va mai lista monero, dash și zcash. Platforma japoneză de trading a recunoscut riscurile ridicate de aceste criptomonede care oferă un nivel ridicat de anonimitate. Jumătate din monedele NEM furate în urma atacului au fost probabil deja convertite pe Dark Net, după spusele experților în securitate cibernetică.

Anonimitatea întârzie înregistrările pe Coincheck

Schimbul Coincheck încearcă să se recupereze după unul din cele mai devastatoare atacuri cripto. Se pare că schimbul va înceta să lucreze cu trei criptomonede care oferă utilizatorilor anonimitate, după cum raportează publicația Japan Times. Coincheck recunoaște acum riscul pe care îl ridică aceste monede în ceea ce privește spălarea de bani, conform unor surse care și-au păstrat anonimatul. Criptomonedele sunt monero, zcash și dash.

Este aproape imposibil să identifici cine primește fondurile și cine le trimite pe blockchainul acestor criptomonede. Acesta este probabil principalul motiv pentru decizia celor de la Coincheck. Anonimitatea facilitatează folosirea acestor monede în spălarea de bani. Nu este cazul altor monede digitale cum ar fi bitcoinul. Schimbul ia în considerare să cumpere monedele la un preț fix de la clienții care sunt de acord să le vândă. Va accepta transferuri din conturile Coincheck ale căror utilizatori au fost verificați.

Cei de la Coincheck au trimis o cerere de licență către autorități, conformă cu noile legi ale serviciilor de plăți. Aprobarea întârzie, în parte pentru că schimbul lucrează și cu clienți anonimi. Cererea a fost trimisă către agenția financiară japoneză în luna septembrie, înainte de atac. Verificările durează mai mult decât s-ar fi așteptat. Tranzacțiile au fost suspendate imediat după atacul din ianuarie și au fost reluate lunea trecută. Cele trei monede nu s-au numărat printre opțiunile disponibile.

Fisele NEM au fost deja convertite pe Darknet

Fisele NEM care au dispărut în urma atacului valorau cam 550 de milioane de dolari la momentul respectiv. Luna aceasta, cei de la Coincheck au spus că se pregătesc să înceapă să compenseze clienții. Marți, schimbul a anunțat că a dat înapoi 440 de milioane de dolari către 260000 de clienți care au pierdut NEM.

Un expert în securitate cibernetică pretinde acum că hackerii au convertit probabil jumătate dintre monede în alte fise digitale sau în fiat pentru a spăla banii furați. Conform directorului de tehnologii la firma japoneză Digital Design, Masanori Kusunoki, au făcut probabil acest lucru pe un site de pe Dark Net. Conversia a început pe 7 februarie.

Kusunoki spune că e din ce în ce mai dificil să urmărească aceste monede. Crede că siteul este încă folosit pentru spălare de bani. „A devenit evident că nu putem să stopăm spălarea de bani doar pentru că tranzacțiile sunt înregistrate”, a concluzionat expertul. Masanori crede că este deja imposibil să urmărești monedele NEM.

Indiferent cât de departe vor merge urmăririle, o să fie dificil să se recupereze prejudiciul. La mijlocul lui februarie, Coincheck a informat agenția fiscală în legătură cu măsurile pe care intenționează să le ia în urma atacului. Mai mult de 40 de miliarde de yeni au fost retrași imediat după ce schimbul Coincheck a dat drumul la retrageri. Două săptămâni mai târziu, 132 de investitori au dat în judecată firma și au cerut 228 de milioane de yeni.