Oficialii SEC anunță că urmează zeci de investigații cripto
Un oficial SEC de top a confirmat că instituția financiară urmează să pornească mai multe investigații ale campaniilor de crowdfunding tip ICO.
Joia trecută, Stephanie Avakian, co-director al diviziei de sacțiuni din cadrul SEC, a spus că agenția are pe rol zeci de investigații legate de ICO-uri. Conform publicației Bloomberg BNA, în cadrul unei conferințe în Washington, aceasta a spus că agenția „studiază în detaliu spațiul cripto”.
„Suntem foarte activi și mă aștept să se vadă tot mai mult acest lucru”, a spus aceasta în discurs.
Se pare că SEC a trimis citații către mai multe startupuri care au fost finanțate prin ICO. Cerințele legale însă par să fi apărut anul trecut.
Agenția studiază fiecare detaliu din jurul vânzărilor de jetoane. Oficialii SEC au spus în trecut că analizează piața pentru a identifica activitățile ilegale. Se concentrează pe vânzările de jetoane. Rapoartele indică faptul că agenția ar putea să ia în vizor și vânzările care implică SAFT-uri (Acorduri Simple pentru Jetoanele Future), care practic funcționează ca o promisiune de a distribui în cele din urmă jetoane, la schimb pentru fonduri imediate.
Peter Thiel – Bitcoinul va fi marele echivalent al aurului în mediul online
Peter Thiel a promovat în trecut bitcoinul, despre care a spus recent că este echivalentul aurului digital.
La fel ca aurul, spune miliardarul și co-fondatorul PayPal, criptomoneda are rol de stocare de valori mai degrabă decât metodă de plată.
„Este ca lingourile de aur dintr-un seif care nu se mișcă niciodată”, a spus acesta într-o discuție cu un reporter CNBC la Clubul Economic din New York săptămâna trecută. „Este un fel de metodă de protecție împotriva întregii lumi care se destramă.”
A avut și o atitudine optimistă în special față de bitcoin și a sugerat că cea mai mare criptomonedă după volumul de piață o să-și mențină poziția în top.
„O să existe un singur echivalent online al aurului, și va fi cel care e cel mai mare.”
În ciuda predicției sale, Thiel nu s-a arătat total încrezător în bitcoin. A speculat că există o șansă de 50-80% să nu aibă nici o valoare în viitor. Chiar și așa, a notat că există o șansă de 20-50% să crească în valoare.
„Dacă cântărim posibilitățile, stăm bine”, a spus acesta.
Investițiile lui Thiel sugerează că s-ar putea să fie chiar mai optimist în legătură cu bitcoinul decât lasă să se înțeleagă. Founders Fund, al cărui co-fondator este Theil, a cumpărat recent bitcoin la diferite fonduri, în valoare de 15-20 de milioane de dolari.
A spus public că după părerea lui criticii subestimează criptomoneda.
Legea „drepturile nodurilor” din Arizona se apropie de aprobare
A fost propusă o lege care ar urma să ofere protecție operatorilor de noduri blockchain. După cum arată arhivele publice, legea este foarte aproape să fie aprobată.
Proiectul de lege 2602, sponsorizat de reprezentantul Jeff Weninger, a primit o recomandare de trecere de la Comitetul de Reguli al Senatului săptămâna trecută. Măsura este supusă la vot de către senat. Camerele din senat și-au dat și ele aprobarea, conform site-ului LegiScan, care urmărește noutățile legislative din SUA.
Nu este clar când va avea loc votul final. Proiectul de lege a trecut de Casa Reprezentanților la doar câteva zile după ce niște propuneri similare s-au făcut în luna februarie. Măsura a fost trecută cu un vot de 55 la 4 și o abținere pe 20 februarie.
Acest proiect de lege îi protejează pe utilizatorii care opoerează noduri blockchain de a fi supuși la orice formă de reglementări locale, spunând că „un oraș nu poate să interzică sau să restricționeze în orice fel un individ care vrea să ruleze un nod pe tehnologia blockchain într-o rezidență”.
Nu este clar dacă măsura o să fie valabilă doar pentru minerii cripto. Dacă însă ajunge lege, textul sugerează că scopul este să protejeze minarea:
„În scopul acestei secțiuni, rularea unui nod pe tehnologia blockchain înseamnă să se ofere putere de procesare pentru a valida sau cripta tranzacții în tehnologia blockchain.”
Carney la final de G20 – criptomonedele nu amenință stabilitatea financiară
Un grup internațional al băncilor centrale și ministerelor guvernamentale a spus duminică faptul că monedele digitale nu ridică riscuri la stabilitatea financiară globală. Comentariile s-au făcut în urma discuțiilor pe subiect la Summitul G20.
Într-o scrisoare publicată pe 18 martie, directorul Comsiei pentru Stabilitate Financiară (FSB), Mark Carney, care conduce de asemenea și Banca Angliei, a spus că organizația nu vede tehnologia ca pe o amenințare, cel puțin în acest moment.
„Analiza inițială a FSB este că activele cripto nu ridică riscuri la stabilitatea financiară globală în acest moment. În parte, pentru că sunt relativ mici comparativ cu întregul sistem financiar. Chiar și la vânr, volumul întregii piețe cripto era de mai puțin 1% din PIB… Volumul mic și faptul că nu sunt substitute pentru monede și au utilitate foarte limitată pentru economia reală și tranzacțiile financiare înseamnă că legăturile cu sistemul financiar sunt limitate.”
Afirmațiile lui recente sunt în același spirit – Carney a mai spus și în trecut că monedele digitale au un impact limitat asupra sistemului financiar global. Scrisoarea oferă niște indicii despre discuțiile care se vor purta la întâlnirile G20 săptămâna aceasta. Oficialii guvernamentali se vor întâlni astăzi și mâine să vorbească despre criptomonede. Este un subiect pe agenda G20 care a fost marcat ca „important” și se încearcă să se ajungă la un „răspuns comun” la reglementări.
Așa cum scrisoarea lui Carney recunoaște, câteva dintre țările importante – Franța, Japonia și SUA, printre altele – au cerut un răspuns unificat la specula din jurul criptomonedelor. Cel mai recent, oficialitățile japoneze și-au exprimat interesul să se facă niște eforturi comune pentru prevenția spălării de bani.
Cei care cer să se treacă la acțiune împărtășesc și ei ideea lui Carney. Secretarul american al trezoreriei, Steve Mnuchin, care susține o abordare internațională a reglementărilor, a spus în trecut că nu vede criptomonedele ca pe o amenințare la stabilitatea financiară.