După spusele lui Stefan Monyneux, gazdă a unui podcast canadian, în toată perioada de creștere a bitcoinului trebuie să discutăm în primul rând despre felul în care se devalorizează dolarul și în general monedele fiat.

„Problema nu se pune că bitcoinul a crescut. Monedele fiat se prăbușesc, dar numai bitcoinul observă lucrul ăsta”, spune Molyneux.

Declinul monedelor fiat

Se devalorizează dolarul ? De zeci de ani, guvernele au avut control absolut asupra sectorului financiar global și politicilor monetare. În toată această perioadă, băncile centrale ca Rezerva Federală Americană au printat bani pentru a manipula dolarul.

Într-un interviu cu Fox Business, directorul de la Overstock, Patrick Byrne, a spus că banii fiat vor continua să se devalorizeze în următorii ani. În perioada aceasta, investitorii și piața caută să separe banii de instituțiile statului.

se devalorizează dolarul

Pe măsură ce se devalorizează dolarul, monedele descentralizate pot să umple un gol pe piață.

„Credeți că ce se întâmplă acum este o bulă? Ce credeți că sunt banii fiat pe care îi țineți în portofel? Dolarii sunt doar monede fiat bazate pe…surplusul autorității de taxare ale trezoreriei americane. Surplul care presupun că este zero. Ar fi momentul ca lumea să treacă la bani adevărați, ori aur ori bitcoin”, a spus Byrne.

În acest moment, cele două forme de bani sau active care nu sunt supuse controlului și manipulării guvernelor sunt bitcoinul și aurul. Așa cum a demonstrat guvernul indian la final de 2016, din cauza atributelor fizice, aurul poate să fie confiscat de autorități, discreționar.

În cazul bitcoinului, confiscarea fondurilor utilizatorilor este imposibilă, dacă utilizatorii nu își păstrează bitcoinii undeva în custodia unor companii. Atâta timp cât utilizatorii au control asupra parolei private, fondurile nu pot să fie accesate de instituții.

Un avantaj major al bitcoinului față de aur este că e mai ușor de transportat. Aurul este o formulă viabilă de stocare de valori, în care investitorii pot să depoziteze sume mari de bani. Este însă dificil să transferi aurul, mai ales peste granițe.

Bitcoinul va continua să crească atâta timp când banii fiat sunt în declin

Ținând cont că bitcoinul rămâne singura alternativă viabilă la banii fiat, declinul banilor emiși de guverne va continua să îi facă pe investitori și pe consumatori să treacă pe bitcoin.

Așadar, Byrne a notat că prețul bitcoin ar putea să ajungă și la un milion de dolari pe termen lung, dacă începe să ia locul monedelor din rezervele statelor și dacă intră în competiție cu aurul.

„De la Bretton Woods și până acum, avem toate aceste monede care fluctuează una față de alta. Poate că dolarul nu a ajuns la zero față de restul monedelor, dar toate au scăzut cu 95%… față de alte investiții pe care nu le pot controla ca aurul și bitcoinul. Așadar, n-avem de unde să știm, dar bitcoinul ar putea să ajungă la un milion”, adaugă Byrne.