Odată cu creșterea recentă a ratei de schimb bitcoin, am văzut și efectul obișnuit, valul uriaș în volume de tranzacții pe rețeaua bitcoin. Și dacă în mare parte comunitatea bitcoin primește cu braștele deschise trendul ascendent în preț, unii și-au exprimat îngrijorarea. Acesta ar putea să fie prima explozie semnificativă de preț influențată de dimensiunea maximă a blockului de 1MB, care limitează numărul de tranzacții pe rețea la aproximativ trei pe secundă.
Dezvoltatorul BitcoinXT, Mike Hearn, a prezis în luna mai a anului acestuia că un nou hiper-ciclu ar putea să ducă la o situație în care blockurile sunt pline, crescând comisioanele, credscând timpul de confimrare, umflând pool-ul de memorie, cedarea nodurilor în rețea, apărând mai multe duble cheltuiri și în cele din urmă făcând utilizatorii bitcoin să renunțe de tot la monedă.
Așadar, care este situația până acum?
Se umple blockurile bitcoin?
Da.
Blockurile se umple, sau cel puțin o parte dintre ele o fac. Numărul de tranzacții de pe rețeaua bitcoin aproape că s-a dublat în ultimele săptămâni, ceea ce a rezultat într-o dimensiune a blockului de 700 de kilobiți în medie (0,7MB). Ne aflăm încă sub maximul de 1MB, dar acest lucru era de așteptat. Din diverse motive, unii mineri produc unele dintre blockuri cu mult sub capacitatea maimă.
Cresc comisioanele?
Da și nu.
Comisionul mediu de tranzacție a fost relativ stabil în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă în mare parte pentru că utilizatorii (și portofelele lor) se abțin de la a plăti comisioane mai mari, chiar dacă acest lucru ar scurta timpul în care se confirmă tranzacțiile lor.
Din păcate, statisticile pentru comisionul mediu cerut pentru a avea o confirmare în următorul block sunt acum nedisponibile. Dar în utlima săptămână, comisionul mediu cerut pentru a avea o tranzacție inclusă în următoarele două blockuri a crescut de la 140 de biți la aproape 200 de biți.
Crește timpul de confirmare?
Da.
Timpul mediu de confirmare a crescut destul de mult. Tranzacțiile au fost în trecut incluse în blockuri în cam 12 minute, în medie. La vârful creșterii de preț, dura cam 30 de minute pentru a se confirma.
(Desigur, așa cum am explicat mai devreme, utilizatorii care vor să fie relativ siguri că tranzacția este inclusă în următorul block pot opta să plătească un comision mai mare).
Crește memory pool-ul?
Nu.
Ei bine, nu crește la nivele problematice. Desigur, memory pool-ul – care este format din tranzacții neconfirmate care așteaptă să fie incluse într-un block – crește în blockuri. Așa este conceput bitcoin și acest lucru se întâmplă indiferent de cât de pline sunt blockurile.
Deocamdată însă, memory pool-ul nu a ajuns la nivele neobișnuite și a fost mai mare în trecut.
Cad nodurile în rețea?
Nu.
În medie, nu există noduri care cad în rețea. În ultima săptămână, numărul de noduri pline a fost stabil în jur de 5500. Acest număr a crescut puțin în ultimele zile.
A crescut numărul de duble-cheltuiri?
Nu se știe.
Din păcate nu există statistici de încredere disponibile legate de numărul de încercări de cheltuiri duble de către utilizatori care cred că tranzacțiilr lor durează prea mult pentru a fi confirmate. Singura statistică care se apropie cât de cât se referă la numărul de tranzacții eșuate. Acestea par să fie foarte multe, dar sunt cauzate în special din cauza atacului de maleabilitate din perioada asta. Astfel, statisticile despre dubla-cheltuire sunt destul de subțiri și nu putem să avem încredere în ele.
Părăsesc utilizatorii rețeaua?
Cel mai probabil nu.
Chiar dacă este practic imposibil să știi sigur dacă unii dintre utilizatori sunt dezamăgiți de performanța bitcoin și pleacă definitiv, deocamdată acest lucru pare puțin probabil.
Cu excepția faptului că există o ușoară creștere a timpului de confirmare (sau a comisioanelor cerute) bitcoin-ul are o performanță bună. Mai mult, volumele la schimburi este uriaș și, dacă ne bazăm pe creșterea ratei de schimb, putem foarte bine să presupunem că vor fi mai mulți utilizatori care să vrea să se apuce de bitcoin decât cei care ar vrea să plece.
Concluzii
În ciuda unor postări alarmante pe forum, tweet-uri și alte rapoarte, creșterea la rata de schimb bitcoin nu a cauzat până acum vreo problemă serioasă de capacitate pentru rețeaua bitcoin.
Desigur, asta nu demontează teoria lui Hearn și nu înseamnă în sine că nu avem motive să ne facem griji. Dacă se menține creșterea și dacă volumul de pe rețea continuă să crească, acest lucru ar putea să conducă la complicații mai târziu.
Deocamdată însă totul merge bine pe blockchain-ul bitcoin.