Vestea bună este că asocierea monedei bitcoin cu terorismul și cu Daesh nu a mai fost discutată atât de intens în ultima vreme. Se pare că subiectul a fost acoperit și că presa a fost captivată de alte subiecte, cum ar fi reducerile de Black Friday.
Cel mai interesant a fost însă un articol de pe Motherboard, care făcea conexiunea între moneda digitală și creierul uman pentru a măsura impactul pe care volatilitatea bitcoin îl are asupra indivizilor.
Volatilitatea bitcoin și mintea umană
Reporterul Jordan Pearson a discutat cu un neurolog în încercarea de afla care este impactul pe care îl are volatilitatea bitcoin asupra creierului uman. ”Prețul bitcoin-ului este o chestiune capricioasă” a scris Pearson, adăugând:
”Acum doi ani, prețul bitcoin ajungea la cel mai mare preț dintotdeauna – 1242$ pentru o singură monedă, de la 12$ cât costa la începtul lui 2013. Aproape imediat după acest vârf, prețul a început să scadă, iar astăzi moneda digitală încă nu și-a recâștigat gloria pierdută. Prețul unui bitcoin a pendulat anul acesta între 200 și 400$”
Fiecare scădere de preț, adaugă articolul, crează o stare de urgență din partea unora dintre membri comunității bitcoin iar cea mai fină creștere în valoare îi face pe oameni să își piardă mințile.
În ciuda faptului că volatilitatea bitcoin îi îngrrijorează e mulți, articolul arată că nu pare să existe o explicație pentru aceste schimbări de preț. E posibil să aibă o legătură cu schemele piramidale chineze, cu specula condusă de investitori sau cu manipularea internațională a pieței? Reporterul spune că, în cele din urmă, e posibil ca viitorul să fie în bitcoin.
”Răspunsul, se pare, ar putea să fie în capul nostru, pentru că pentru fiecare schimbare în prețul bitcoin, neuronii se aprind ca un pom de Crăciun.”
Acum începe ce e mai interesant. Cercetătorii au făcut o vastă muncă de cercetare pentru a analiza efectele schimbării de pe bursă asupra creierului uman și invers.
”Comportamentul la bursă este, dacă tragem linia, decizia colectivă a multor oameni (poate ceva mai temperat acum că avem algoritmi de frecvență înaltă foarte populari în rândul traderilor), iar deciziile sunt chestiuni fiziologice, se întâmplă în creier. La fel ca prețul unei acțiuni, prețul bitcoin este în mare o funcție a deciziilor pe care le fac oamenii.”
E totul în mintea noastră
Doctorul Gregory Berns, neuro-economist și director al Centrului de Neuropolitcă și a unversității Emory a spus că ”totul se află în creier, iar dacă ne uităm la anumite regiuni despre care știm că poartă informații legate de risc și recompensă, e ca și când am trage cu urechea. Dacă o zonă pare să fie cea care colectează informația de la alte sisteme ale creierului, să zicem, și le integrează, atunci aceasta reprezintă un barometru general pentru acea persoană în acel moment în legătură cu așteptările pe care putem să le avem. Așadar, putem să ascultăm lucrul ăsta și să speculăm ce urmează să facă persoana respectivă.”
Berns a spus că informația și așteptările sunt ambele elemente cheie care trebuiesc luate în considerare atunci când discutăm despre cum direcționează piața neuronii noștri.
”Informația obținută îți ghidează așteptările, iar în funcție de care sunt aceste așteptări – dacă moneda bitcoin urmează să crească sau să se prăbușească să zicem – o regiune din creier numită striatum va reacționa diferit. Striatumul este asociat cu luarea de decizii și are cea mai densă colecție de receptori de dopamină din creier” a spus acesta.
Neurologia, notează autorul, ar putea să ne ajute să explicăm în parte volatilitatea bitcoin, dar moneda digitală are o comunitate relativ restrânsă de utilizatori în comparație cu piețele de pe bursă.
”Cu cât este piața mai mică, cu atât îți poți da seama mai bine de beneficiile înțelegerii fiziologiei. În cazul bitcoin, informația este mai greu de găsit, așadar fiecare parte de informație care apare are potențialul unui efect mai mare asupra felului în care oamenii evaluează acest lucru… Din cauza istoricului și din cauza pendulărilor din trecut, oamenii gravitează către și se agață de orice informație pe care o obțin, fie că este sau nu adevărată … Cu fiecare știre nouă despre un nou investitor în bitcoin sau poate despre ultima posibilă țeapă ori despre hacking, striatumul unui trader bitcoin se aprinde și dacă se așteaptă la o mișcare pozitivă atunci este eliberată dopamină. În masă, acest val de dopamină poate să arate ca o raliere de preț. ”
Din nou, Berns explică faptul că așteptările publicului sunt cheia. Informațiile pozitive ori negative, a adăugat el, pot avea efecte paradoxale asupra creierului uman. ”Dacă de exemplu se întâmplă ceva categoric rău în piața bitcoin – de pildă scade foarte mult prețul – atunci creierul poate să răspundă ca și când ar fi un lucru pozitiv. Nu este logic, dar până la urmă oamenii nu sunt neapărat raționali când vine vorba de bani”
”Ori de bitcoin” concluzionează Pearson.
Sursa – Yessi Bello Perez via CoinDesk