Piața Oasis de pe Deepweb și-a închis porțile
Piața Oasis, unul dintre bazarurile din DarkWeb și-a închis operațiunile în mod suspicios și, din câte se pare, s-a retras de pe piață cu tot cu banii utilizatorilor. Se pare că aceștia ar fi dispărut de pe piață cu tot cu suma de 150 de bitcoini și cu o sumă deocamdată necunoscută din moneda digitală monero.
Ieșirea din schema a Oasis Market vine într-un moment în care deveniseră destul de populari în rândul bazarurilor de pe DarkWeb, impreună cu AlphaBay, Silk Road 3, Dream Market și altele. Piața destul de cunoscută a fost printer primele care a început să accepte monero pe lângă bitcoin. Ieșirea de pe piață ar urma să aibă impact asupra ecosistemului monero, care este cunoscut pentru anonimitatea suplimentară și securitate mai mare față de bitcoin.
Criptomoneda monero se bazează pe protocolul CryptoNote, care este cunoscut pentru că facilitează tranzacții care nu pot fi urmărite. Protocolul folosește ring signatures pentru a pune laolaltă mai multe inputuri și outputuri ale tranzacțiilor pentru a crea o singură intrare pe blockchainul monero. Pe lângă asta, monero generează o nouă adresă de portofel pentru fiecare tranzacție, ceea ce înseamnă că tranzacțiile individuale de criptomonedă sunt practice de neurmărit.
Bifurcația fermă de care a avut parte recent monero a făcut ecosistemul și mai puternic, aceasta devenind o criptomonedă ideală pentru tranzacțiile pe DarkWeb.
Monero nu are încă un grad formidabil de adopție, iar problema cu Oasis Market cu siguranță că nu va ajuta prea mult. Dacă cei care au creat Oasis Market chiar au ieșit de pe piață cu tot cu banii clienților, atunci cei care au plătit cu bitcoin mai au o mica șansă să urmărească pe blockchain bitcoinii furați. Nu se poate însă spune același lucru despre cei care și-au pierdut depozitele în monero.
Fie că Oasis Market se mai întoarce sau nu, piața de pe DarkNet continua să înflorească, însă cei care au pierdut fonduri pe Oasis Market nu pot decât să spere că bazarul se va întoarce.
Ethereum are parte de atacuri susținute. Va introduce o bifurcație fermă
Ethereum a anunțat două bifurcații ferme, în condițiile în care are parte constant de atacuri din partea hackerilor.
Platforma Ethereum era pe val la începutul anului, când se afla la baza The DAO. De atunci și până acum, Ethereum a suferit atacuri devastatoare care au dat peste cap atât intreprinderea The DAO cu jetoanele ether cât și întreaga rețea.
De câteva săptămâni, platform suferă de atacuri sistematice și acum caută să facă nu una ci două bifurcații ferme consecutive.
Conform unui anunț recent de pe blogul official Ethereum, acești atacatori ”foarte abili” au descoperit vulnerabilitate după vulnerabilitate în implementările de client Ethereum, și în specificațiile protocolului. Atacurile au pus comunitatea de dezvoltatori Ethereum la muncă asiduă, în încercarea să astupe spărturile din barcă și să pompeze apa afară. După declarațiile celor de la Ethereum de pe blog, aceste patchuri cu care au venti au îmbunătățit implementările pentru client.
În ciuda acestor patchuri, utilizatorii încă au probleme cu tranzacțiile și cu limitările memoriei. Ethereum a venit cu o soluție în trei pași pentru a depăși atacurile susținute.
- Scăderea gaslimit-ului minerilor la 500 000 gas ca măsură temporară.
- Prima bifurcație fermă va ”reevalua” anumite operațiuni pentru ca acestea să se potrivească cu complexitatea proceselor de bază.
- O a doua bifurcație fermă va rectifica ”state-bloat-ul” de pe urma atacurilor, eliminând conturile goale (cele fără cod, balanță, stocare și cu nonce==0)
Atacurile rețelei Ethereum au afectat traderii, dezvoltatorii și pe toți cei care s-au conectat la rețeaua Etehereum sau dețin jetoane ether. ShapeShift.io, platform de schimb crypto, a anunțat întârzieri în schimburile care implică ether. Tranzacțiile ether pot să dureze de la câteva ore până la două zile să se înregistreze.
Conferința Money 2020 va face planuri pentru viitorul industriei plăților
Money 2020 este o conferință care se concentrează pe tehnologia blockchain, fintech și alte aspect care țin de reglementări. Este una dintre conferințele de top din domeniul financiar și al plăților, iar în acest moment se pregătește pentru ediția din 2016, programată pentru perioada 23-26 octombrie. Evenimentul va avea loc la Venetian în Las Vegas și se concentrează pe tehnologia blockchain, fintech și alte aspect legate de reglementare.
Majoritatea sesiunilor au apărut deja în program iar vorbitorii și-au confirmat prezența. Conferința Money 2020 are câteva nume de prestigiu din industria crypto, printer care Brian Armstrong de la Coinbase, John Beccia de la Circle, Perianne Boring de la Camera de Comerț Digital, Vitalik Buterin – Fudnația Ethereum, Christ Church – Digital Asset holdings, Jed McCaleb de la Stellar și alții.
Instituțiile bancare și financiare continua să exploreze utilizarea tehnologiei blockchain în operațiunile lor, iar acest eveniment va adduce împreună atât industria financiară mainstream cât și criptomonedele. Evenimentul de anul acesta se va concentra pe reglementări și pe inovație în sectorul fintech, care include bitcoinul, tehnologia blockchain și reglementările crypto.
Industria plăților a fost unul dintre sectoarele industrial cu cea mai rapidă creștere în ultimii ani. Chiar înainte ca plățile bitcoin să prindă elan, plățile electronice cu cardul, plățile mobile și plățile NFC contactless au câștigat teren. Conferința din Las Vegas va fi importantă pentru că va da ritmul pentru viitorul industriei plăților.
Conform rapoartelor, Money 2020 se va concentra și pe executarea plăților curente, pe opțiuni mai atractive pentru comercianți, combinând programele de loialitate și funcționalitățile noi. Ar putea să include și posibile colaborări între furnizorii de servicii mobile și instituțiile financiare pentru opartajare de date mai eficientă.
Ce înseamnă calculatoarele cuantice pentru moneda bitcoin?
Apariția calculatoarelor cuantice ar putea să însemne sfârșitul monedei bitcoin, după spusele noului val de alarmiști.
Decesul bitcoinului a fost prezis deja de zeci, dacă nu sute de ori. Cele mai recente previziuni despre moartea bitcoinului vorbesc despre calculatoarele cuantice, care vor apărea și vor distrge securitatea din temelii. Această previziune plauzibilă vine într-un moment când bitcoinul este pe val, își revine după o cădere recentă a prețului cauzată de incidental BitFinex.
Problemele pe care le-ar putea cauza calculatoarele cuantice pentru rețeaua bitcoin au fost ridicate pentru prima data de Andersen Cheng, co-fondator al firmei de securitate cibernetică din Marea Britanie, Post Quantum. ”Moneda bitcoin nu este, cu siguranță, imună la forța calculatoarelor cuantice… Bitcoinul va dispărea în primul moment în care apre primul calculator cuantic”
Cu toate acestea, cel puțin deocamdată, nu prea se vede la orizont apariția concretă a tehnologiei cuantice. Conform spuselor lui Cheng, calculatoarele cuantice vor pune în pericol criptografia bitcoin făcând foarte ușor backtracking la parolele publice, care nu sunt decât adrese de portofele bitcoin, pentru a dedice parolele private asociate. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci primul proprietar al unui calculator cuantic ar putea să pună mâna pe o mare parte din bitcoinii aflați în circulație, dacă nu chiar pe toți.
Cercetarea și dezvoltarea calculatoarelor cuantice este un process în desfășurare, finanțat cu miliarde de dolari. Recent, studiul calculatoarelor cuantice în Europa a primit un impuls semnificativ după ce Comisia Europeană a anunțat un proiect de 1,1 miliarde de dolari care să susțină cauza.
Comunitatea bitcoin se pregătește să contracareze amenințarea pe care o ridică calculatoarele cuantice ale viitorului. Soluția eset incorporarea standardelor de criptografie cuantică (deja existente) în protocolul bitcoin. Odată ce comunitatea ajunge la un consens în ceea ce privește includerea standardelor de criptografie cuantică, dezvoltatorii pot să facă trecerea gradual, în mai multe faze.
Atâta timp cât calculatoarele cuantice nu au apărut pe piață, rețeaua bitcoin este în siguranță. Trebuie doar să sperăm că dezvoltatorii vor updata protocolul înainte ca cineva înarmat cu un calculator cuantic începe să sifoneze bitcoini de la utilizatori decriptându-le parolele private.
Un nou serial despre bitcoin încearcă să aducă moneda digitală în mainstream
Dacă vă place să urmăriți seriale pe bandă rulantă și organizați câte un weekend de binging, atunci Trust Disrupted ar putea să fie un serial care vi se potrivește. Noua serie produsă de TechCrunch vorbește despre tehnologia blockchain și despre utilizarea monedei digitale și a fost anunțat la începutul lunii. Toate cele 6 episoade sunt acum disponibile online.
Trust Disrupted este, tehnic vorbind, prima serie de televiziune dedicată în totalitate monedei bitcoin, dar nu este prima data când moneda digitală este luată în vizor. Fanii serialului premiat la Globurile de Aur, Mr Robot, pomenește în mai multe rânduri despre bitcoin – fie că este vorba despre personaje care se îndreaptă către piața bitcoin după căderea sistemului monetar sau despre probleme la nivel înalt în jocul de putere dintre China și SUA. Startup este un alt show de televiziune de la Sony care s-a concentrate pe monedele digitale, iar Betas, o producție de la Amazon, a avut un episod dedicate în totalitate monedei bitcoin. Acum, Japonia produce un întreg reality-show intitulat BitGirls, care caută să educe publicul în utilizarea monedelor digitale.
Toate cele șase episoade din Trust Disrupted pot fi urmărite fie pe TechCrunch sau pe canalul de YouTube.