Dacă mai aveați nevoie de semne că trăim într-o lume cu o multitudine de blockchainuri și sute de aplicabilități, atunci trebuie să urmăriți Spark, noul produs de la Circle.

Startupul a decis să sisteze toate serviciile care au legătură cu bitcoinul. Știrea a făcut valuri pe piață și a pus în umbră cealaltă idee pe care o promovează în această perioadă compania. Circle a anunțat că va lansa în curând o platformă de contracte smart open-source, pe care a descris-o ca o ”evoluție” față de serviciile de procesare a tranzacțiilor.

Proiectul se numește Spark, iar noua tehnologie nu este nici un blockchain nici o nouă criptomonedă. Mai degrabă este, așa cum au explicat reprezentanții companiei, o combinație de bitcoin, alte blockchainuri și șine tradiționale contractuale care să ducă mai departe misiunea de a promova o platformă globală de plăți sociale.

Totuși, Sean Neville (co-fondator și președinte la Circle) a explicat că Spark nu reprezintă o schimbare de viziune pentru companie, ci o rafinare a felului în care o vor executa.

Principalul produs este o experiență de plăți globale care lărgește granițele. Această experiență folosește în continuare Spark în fundal, iar Spark folosește în continuare în fundal bitcoinul”  a explicat Neville

Cu alte cuvinte, tranzacțiile s-ar face în continuare în bitcoin, chiar dacă Spark ar ptuea să permită partenerilor de transferuri de bani să folosească alte rețele, fie că este o rețea separată a rețelei blockchain (cum ar fi ethereum) sau o rețea de acorduri de card (ca ACH).

”Bitcoinul poate să fie folosit cu Spark, iar alte registre distributive pot fi conectate la Spark. Sistemele private tradiționale pot fi de asemenea adăugate ca integrări”

Așa cum a explicat Neville, compania vede bitcoinul ca pe un protocol mai degrabă înrudit cu TCP/IP, unul dintre protocoalele de nivel mai mic ale Internetului. A comparat Spark cu HTTPS, un protocol de nivel înalt care se bazează pe TCP/IP ca layer de bază.

Ținând cont de asta, Neville a descris proiectul Spark ca pe o aplicație făcută să ruleze peste orice blockchain sau registru distributiv, spunând că ar putea fi compatibil chiar și cu tehnologii de blockchain diferite, ca Fabric de la IBM sau Corda de la R3.

Neville a sugerat că această funcționalitate mai mare ar putea poate să permită rețelei de transfer să acceseze o piață nouă și să servească mai mulți clienți.

”Folosim încă bitcoinul. Încă tranzacționăm cu bitcoin și îl folosim să susținem serviciile de plăți către clienți pe care le oferim. Doar că numai susținem cumpărarea și vânzarea de bitcoin ca pe un produs de schimb” a spus Neville.

Ce-i lipsește protocolului bitcoin?

Neville a spus că Spark este creat pentru firmele de plată care vor să folosească bitcoin pentru a transfera bani. Asta înseamnă că oferă funcționalități suplimentare create în acord cu reglementările de cunoaștere a clienților și anti-spălare de bani.

”Spark include printre altele protocoale și suport pentru reglementarea procesului de lucru, identitate, reglementări legislative și informații despre rata de schimb. Am adăugat și suport pentru a putea face acorduri pe blockchain.” A continuat acesta.

Neville a spus că Circle spera că software-ul oficial al bitcoinului ar putea într-o bună zi să vină cu aceste funcționalități gata implementate, dar înțelege că ele nu se potrivesc cu planurile create pentru bitcoin și că nu ar trebui incluse sau prioretizate în protocol.

Cu toate acestea, în declarațiile date către Wall Street Journal, directorul Circle Jeremy Allaire a criticat mai mult bitcoinul, spunând că lipsește o guvernare și o administrare a softwareului bitcoin și că și acesta este un factor care i-a influențat decizia.

Suntem foarte frustrați de lipsa de progres și vrem să mergem mai departe” a spus Allaire în interviu.

Efectele asupra rețelei

Confruntați cu ideea de a intra în competiție cu nume mari ca PayPal sau Venmo, Circle a ales o platformă care ar putea să adauge la rețeaua bitcoin așa cum arată ea astăzi, ca o metodă de a include mai multe bănci și firme FinTech. Nu este un lucru surprinzător.

În discuțiile cu cei de la CoinDesk, Circle a vorbit în termeni generali, spunând despre Spark că este un ”protocol public și un API”, și o alternativă la acordurile tradiționale de plată.

De exemplu, dacă utilizatorii Circle vor să transfere bani în Filipine, Circle ar converti fondurile originale în bitcoin care ar fi transmise peste graniță către o firmă parteneră cum ar fi Coins, și care apoi ar oferi monedă locală.

În consecință, Neville a subliniat faptul că Spark intenționează să fie ”un proiect open source”, unul care va căuta să comunice cu partenerii care vor să facă transferuri de bani.

În 2016, companiile bitcoin de tipul portofelelor și schimburilor au fost tot mai puține, iar trendul s-a extins și către rețelele blockchain, în timp ce schimburile care au mai rămas și-au extins activitatea către noi piețe.

Sursa – CoinDesk