La ultima reuniune G20 pe sectorul financiar, Ministrul de Finanțe al Elveției a subliniat faptul că bunurile digitale oferă un potențial ridicat pentru serviciile financiare. Ultimul trend în Elveția însă include plecarea executivilor din sistemele bancare în industria cripto.

În ultimul an, foarte mulți specialiști din sectorul financiar aleg să își continuie carierele în cadrul companiilor specializate pe blockchain.

Ultimul din acest val este Andrew Peel, care a părăsit Credit Suisse pentru poziția de director al piețelor digitale al companiei Morgan Stanley.

De altfel, în ultimul al, nu mai puțin de 11 persoane din filiala Credit Suisse din Zurich au optat să se reorienteze către industria de criptomonede.

Un alt exemplu este compania Crypto Finance Group. Aceasta a fost fondată în iunie 2017 de Raymond J.Baer, a cărui familie deține banca privată Julius Baer. Lui i s-a alăturat Jan Brzezek, fost manager în cadrul UBS Asset Management.

Cei doi fondatori subliniază faptul că majoritatea angajaților au background în sectorul financiar clasic. Acest lucru le facilitează colaborarea cu autoritățile guvernamentale, deoarece ”vorbesc aceeași limbă”, după cum se exprimă Brzezek.

În prezent, băncile din Elveția gestionează 25% dintre bunurile financiare transnaționale. Este o cifră enormă pentru o țară atât de mică.

De aceea, multe instituții financiare sunt prudente când vine vorba de investiții majore în domenii noi, explică Yassine Ben Amida. Acesta a ocupat anterior poziția de director de marketing la Julius Baer și director al Credit Suisse.

În prezent

Ben Amida este consilier în cadrul mai multor proiecte blockchain din Elveția.

”Există foarte mult talent și know-how în Elveția pentru dezvoltarea noilor tehnologii și aplicarea acestora în domeniul financiar. De asemenea, este o țară foarte diversă, în care fiecare bancă decide singură în ce direcție dorește să evolueze”

susține Ben Amida.

Mark Walpoth, unul dintre juriștii care a lucrat în cadrul autorității de supraveghere FINMA, confirmă situația:

”FINMA este o instituție foarte stabilă, cu tendința de a crea reglementări flexibile. Legislația elvețiană oferă independență băncilor față de guvern. Niciun consilier federal nu ar impune băncilor să accepte companiile cripto și niciun politician nu ar face acest lucru, iar FINMA nu ar accepta așa ceva. Deciziile pe care băncile le iau sunt luate în colaborare cu autoritățile, ceea ce e o situație diferită față de alte țări.”

Walpoth susține că această flexibilitate a autorităților de reglementare face ca Elveția să fie o gazdă primitoare. Se referă la antreprenorii dispuși să își asume riscuri și să implementeze tehnologii noi.

Jan Brzezek susține că în viitorul apropiat, rolul băncilor va fi de a oferi clienților servicii de custodie. El se așteaptă ca Elveția să ofere aceste facilități până la sfârșitul acestui an.

În ultimele 12 luni, FINMA a emis numeroase clarificări ale legislației existente care să explice modul în care se aplică criptomonedelor și tehnologiei blockchain. Criptomonedele, tokenurile și ICO-urile sunt considerate securities. Gestionarea acestora necesită o licență de broker, pe care nimeni nu o deține în prezent.

Cu toate acestea, o mare parte a companiilor din industria cripto sunt în negocieri cu FINMA pentru a obține aceste licențe.

Un alt semnal pozitiv din sectorul financiar

este faptul că principala bursă din elveția, SIX, a anunțat recent lansarea unei platforme specializate pe criptomonede, în special pentru tokenurile considerate securities.

”SIX este deținută de toate băncile elvețiene, așa că este foarte interesant de observat că în ciuda lipsei de entuziasm declarată oficial, SIX a obținut autorizația pentru a crea această platformă pentru bunuri digitale”

a remarcat Yassine Ben Amida.

El susține de asemenea că problema relației dintre bănci și companiile cripto este legislația cu privire la prevenirea spălării banilor. Aceasta însă este depășită treptat prin profesionalizarea industriei criptomonedelor.