Cetățenii sud-coreeni reacționează împotriva interzicerii criptomonedelor

Mai mult de 100 000 de rezidenți sud-coreeni au semnat petiții și cer ca guvernul să ia atitudine și să nu permită închiderea schimburilor de criptomonedă.

La începutul săptămânii trecute, ministrul de justiție sud-coreean a anunțat că pregătește legislație pentru a închide toate schimburile online din țară. Anunțul a fost pus laolaltă cu știri despre autoritățile fiscale care investighează cel puțin o parte din schimburile edin Coreea.

Propunerea a atras însă reacții din partea guvernului sud-coreean. Biroul prezidențial a comunicat că nici o mișcare nu este încă „finalizată”.

Protestele publicului par să prindă elan. Din 10 ianuarie și până acum, pe site-ul președinției coreene au fost înaintate mai mult de 4000 de petiții legate de „monedele virtuale”.

Una dintre petiții cere demisia ministrului justiției și a primit deja 30 000 de semnături. Conform agenției de presă Reuters, altă petiție a strâns 100 000 de semnături și a adus atât de mult trafic pe site încât acesta a fost inaccesibil la un moment dat.

În ultimele luni, guvernul a făcut eforturi să tempereze ceea ce numește „speculație în jurul criptomonedelor”. Aceste eforturi includ noi reglementări pentru băncile care fac tranzacții cu schimburile cripto. Pe 8 ianuarie, autoritățile au făcut inspecții la șase bănci, ca să se asigure că acestea se supun noilor legislații, inclusiv regulilor de identificare a clienților foarte stricte.

Cu toate acestea, în loc să se supună noilor reguli, unele bănci au spus că vor înceta să lucreze cu schimburile.

Asociația de Finanțe pe Internet face avertizări cu privire la ofertele de minare

O organizație de reglementare din China îi avertizează pe cetățeni în legătură cu un nou tip de oferte de criptomonede care se concentrează pe minare.

Așa-numitele „initial miner offerings” – oferte inițiale de minare – au început să prindă tracțiune pe piață după ce China a interzis ICO-urile eîn luna septembrie a anului trecut. În cadrul IMO-urilor, organizatorii vând hardware de minare care procesesază un anumit tip de criptomonedă sau jeton.

Noul model, conform comunicatelor oficiale, reprezintă tot un fel de ICO.

„Asociația de Finanțe Electronice îi îndeamnă pe consumatori și investitori să recunoască natura modelului … și să fie atenți să prevină riscurile, să învestească rațional și să nu urmărească să investească orbește”, a comunicat grupul.

Anul trecut, aceeași organizație a făcut avertizări în legătură cu ICO-urile și a notat că organizatorii ar putea să folosească informații frauduloase pentru a vinde jetoanele. Imediat după aceea, oficialitățile chineze au trecut la interzicerea ICO-urilor pe teritoriul țării.

Ministerul de Finanțe din Rusia vrea să legalizeze tranzacțiile cripto prin schimburi ratificate

Ministerul de Finanțe din Rusia a scris un proiect de lege care ar urma să legalizeze tranzacțiile de criptomone la schimburile care au aprobare, conform unui raport din presa locală. Ministrul adjunct al ministerului, Alexei Moiseev, a spus că guvernul caută să supravegheze mai îndeaproape ecosistemul.

„Vorbim aici de faptul că vânzarea și cumpărarea de criptomonede vor fi într-un fel standardizate. Ideea în mare este că va fi nevoie să cumperi și să vinzi la un schimb oficial, care va fi legalizat”, a spus acesta.

Știrea este surprinzătoare, cu atât mai mult cu cât în ultimele luni retorica din partea oficialităților ruse a fost cu totul alta. Cu toate acestea, Moiseev a spus că bitcoinul ar urma să fie legalizat, cu anumite restricții.

Ministerul de finanțe încă încearcă să stabilească ce schimburi vor primi aprobare și în funcție de ce factori. După spusele lui Moiseev, problema schimburilor „nu este încă rezolvată”, dar legislația în mare este  „mai mult sau mai puțin clară”.

Ucraina vrea o monedă digitală națională, nu propria criptomonedă

Banca Națională a Ucrainei a comunicat că ia în calcul introducerea unei versiuni digitale a monedei naționale, numită hryvnia, care cel puțin deocamdată nu se va baza pe blockchain.

Într-o postare pe Facebook de pe 11 ianuarie, banca a comunicat că studiază „tehnologii noi și inovative”, ca parte a unui proiect la nivel de țară numit „economie fără bani”. Din acest proiect ar putea să facă parte și o monedă electronică, e-hryvnia.

Banca a făcut o distincție clară între moneda digitală pe care o are în plan și o criptomonedă emisă de stat, care ar fi prin definiție bazată pe tehnologia blockchain.

„Banca Națională vrea să specifice că ne referim aici la o hryvnia electronică, nu la propria criptomonedă”.

Aceștia au notat de asemenea că încă se discută dacă aceasta ar putea să fie bazată sau nu pe tehnologia blockchain.

Oficialitățile au creat un grup de lucru care să investigheze felul în care criptomonedele vor fi tratate de legea ucraineană.