Conform LendEDU, o companie de cercetare pentru credite personale, mai mult de 18% din investitorii bitcoin au folosit bani împrumutați pentru a face trading cu criptomonede. Într-un studiu bitcoin la nivel global făcut pe un eșantion de 672 de investitori activi, analiștii i-au întrebat pe traderi cum își finanțează conturile de trading. Majoritatea investitorilor au folosit siteme bancare, cum ar fi cardurile de credit sau transferurile de tip ACH (în SUA) pentru a-și finanța conturile.

Acest studiu bitcoin a scos la iveală faptul că 22% din traderi nu și-au plătit încă cardurile de credit și de debit după ce au cumpărat bitcoin, investind practic bani împrumutați.

„Cel mai înțelept și economic mod de a-ți finanța contul de monedă virtuală ar fi prin transfer bancar, care este complet gratuit. Doar 18,6 % din cei 672 de respondenți au spus că plătesc pentru criptomonedă în acest fel. Chiar și așa, nu aceasta este cea mai mare problemă semnalată de sondajul LendEDU. Problema ține de alt punct din sondaj. 22,13% din investitorii bitcoin nu și-au plătit balanța de pe cardul de credit după ce au cumpărat bitcoin.”

Generalizări exagerate

În ultima vreme, Binance, unul dintre schimburile de criptomonedă de top, a spus că a adăugat mai mult de 250 000 de utilizatori activi noi zilnic. La fel ca și Bitfinex și Bitmex, aceștia au fost nevoiți să stopeze intrarea unor noi utilizatori pe platformă, pentru a putea să suporte volumul de activități pe site. Și Coinbase și Bitstamp au avut peste 100 000 de utilizatori noi zilnici, în condițiile în care Coinbase lucrează deja pentru aproape 20 de milioane de utilizatori.

La începutul lui decembrie, co-fondatorul Bitstamp Nejc Kodrič spunea:

„Vă rog să înțelegeți că avem în acest moment peste 100 000 de conturi noi deschise zi de zi. Este o provocare să ne ocupăm de un val atât de mare. Creștem capacitatea platformei pentru a putea să acomodăm mai rapid clienții noi, dar acest lucru durează.”

Așadar, un eșantion de 6-700 de utilizatori pentru un studiu bitcoin nu este suficient să dăm generalizări despre întreaga piață bitcoin și cripto la nivel global.

Este însă important să spunem că, așa cum arată cel mai nou studiu bitcoin, o parte din investitorii bitcoin încă tranzacționează bitcoin pe datorie în acest moment, în ciuda faptului că experții și analiștii de piață spun că nu este cel mai indicat să adopte această strattegie.

Investiți doar cât vă permiteți să pierdeți

În iunie, expertul de securitate și susținătorul bitcoinului Andreas Antonopoulos a pus accent pe ideea că trebuie să investești în bitcoin doar sume pe care îți permiți să le pierzi. Spunea că trebuie să ținem cont de riscurile semnificative pe care le implică tradingul de criptomonedă. Bitcoinul are un volum de piață mai mare decât alte monede și este cea mai puțin riscantă, dar altcoinurile (și mai ales ICO-urile) au un grad mult mai mare de risc.

„Am mai multe criptomonede, parte dintr-un portofoliu mic dar diversificat. Risc doar atât cât sunt dispus să pierd”, a spus Antonopoulos.

Într-o prezentare la Coinscrum, eveniment găzduit de Colegiul Imperial al Londrei, Antonopoulos a spus de asemenea că poate să piardă toate investițiile în criptomonede și să mai rămână cu ceva, pentru că a investit în cariera lui, în capacitățile intelectuale și în munca în bitcoin și pe piața cripto.

Pentru investitorii de ocazie și nou-veniți, este extrem de riscant să investești bani pe care îi datorezi, indiferent care ar fi aceea.

„Micile economii pe care le am sunt investite în bitcoin. 100%. Chiar am o mică datorie în dolari pe care încă încerc să o plătesc, așa că am mai mult de 100% investiți în bitcoin. Aș vrea să mai accentuez o dată. Aceasta nu este o recomandare de investiție. Nu mi-am investit banii în bitcoin ci în carieră, în capacitatea intelectuală, în energia creativă, în pasiunea și munca mea în bitcoin. Banii sunt cea mai mică investiție pe care am făcut-o în bitcoin și aș putea să îi pierd pe toți și tot aș rămâne cu restul”, a explicat Antonopoulos.