Într-o perioadă în care utilizatorii de criptomonedă nu primesc prea mult respect, iată că apare un nou studiu cripto care spune că aceștia… caută să primească lucruri pe gratis. Bine, poate nu merge chiar atât de departe, dar se pune problema că utilizatorii nu plătesc pentru anumite date pentru care ar trebui să plătească și supun la riscuri creșterea rețelei blockchain.

Cel puțin asta este concluzia unui nou studiu cripto care vorbește despre un sistem pentru evaluarea comisioanelor care ar trebui cerute, pe baza datelor pe care utilizatorii trebuie să le stocheze pe blockchain și timpii de stocare  ai datelor respective.

Este un studiu controversat, pentru că aceste comisioane de tranzacții au dus la multe lupte interne în multe comunități cripto. Mulți dintre cei implicați dezbat soluțiile de scalabilitate și felul în care ar putea să scadă comisioanele.

De exemplu, super-cunoscuta dezbatere a scalabilității s-a învârtit e mai multe ori în jurul comisioanelor de tranzacționare în creștere, care ajunsese la 52$  la maxime. De atunci, a scăzut semnificativ, la 1,3 dolari, conform site-ului BitInfoCharts.

Cercetătorul Alexander Chepurnoy de la IOHK crede că parte din problemă este că minerii nu au o metodă bună de a stabili un preț corespunzător pentru serviciile lor.

Chepurnoy a spus:

„Minerii judecă comisioanele bitcoin pentru lungimea de bandă și pentru dimensiunea tranzacției, asta e tot. Ideea studiului nostru este că sunt câteva lucruri diferite pentru care ar trebui să existe aceste taxe.”

Într-adevăr, din cauza felului în care se decid comisioanele pentru cele mai multe criptomonede existente astăzi, utilizatorii sunt foarte motivați să folosească mai multe date decât au nevoie. Un software de nod plin crește și devine tot mai greu de rulat și întreținut, ceea ce este tehnic vorbind un lucru rău. Să nu uităm că nodurile pline sunt cea mai sigură metodă de a interacționa cu rețeaua bitcoin.

Pool-ul de date care urmăresc cine deține criptomonedele se numește state (<eng – stare). Pentru acest state propun cercetătorii acestui studiu cripto să plătească utilizatorii comisioane. Starea este în mod normal stocată pe memoria RAM a calculatorului, un tip de stocare care permite recuperarea simplă a datelor, dar care face datele mai scumpe la stocare.

Starea blockchainului tinde să crească tot mai mult de la an la an. Tot mai mulți oameni adoptă aceste sisteme și le folosesc mai mult pentru tranzacții. Starea bitcoin de exemplu a crescut cam de cinci ori din 2014, în timp ce la ethereum rata de creștere a fost chiar și mai mare.

Dacă lipești un comision pe această stocare de date, spune Chepurnoy în noul studiu cripto, utilizatorii vor fi mai conștienți că trebuie să stocheze doar datele care sunt obligatorii. În schimb, pot să scadă rata la care acest state crește.

De ce să plătească mai mult?

Pentru unii, comisioanele suplimentare par să facă criptomonedele mai puțin atractive. În general au fost promovate ca o metodă mai puțin costisitoare de a face tranzacții. Scopul lui Chepurnoy este altul – să facă criptomonedele mai ușor de folosit.

Cel puțin mai ușor de folosit în cea mai sigură formulă a lor – rulând un nod plin.

Așa cum am spus mai devreme, aceasta a devenit o problemă. Adopția și numărul de tranzacții a crescut. Deja putem să mergem în orice direcție, de la câteva zile la câteva săptămâni ca să rulăm un nod plin. Dimensiunea de la state ia aproximativ datele pe care le-ar putea rula un laptop normal.

Asta nu este o problemă doar pentru bitcoin. La ethereum, avem un state de trei ori mai mare.

Chepurnoy vede aceste comisioane ca pe o soluție economică la creșterea nerezonabilă a datelor. Dacă scădem datele din tranzacții, va deveni mai ușor să rulăm un nod plin.

„Dacă criptomonedele sunt pentru oameni, nu doar pentru bănci, ar trebui să fie posibil să rulăm un nod plin pe un laptop normal în ziua de azi”, a spus Chepurnoy.

Mulți dezvoltatori blockchain lucrează la soluții la această problemă. Chepurnoy crede că aceste comisioane în creștere ar fi o măsură secundară pentru a limita datele stocate pe blockchain.

Menținerea criptomonedelor în viață

Ușor de zis, greu de făcut: să venim cu o schemă rezonabilă pentru comisioane. Chepurnoy recunoaște că este greu de pus în practică.

O metodă de a rezolva această problemă este să îi facem pe utilizatori să plătească pentru perioada în care vor ca acest state să supraviețuiască pe blockchain. Asta înseamnă că utilizatorii ar trebui să prezică exact, din timp, cât o să existe state-ul. De multe ori nu au cum să facă acest lucru.

„De obicei nu vrei să te gândești cât timp or să existe banii tăi”, a recunoscut Chepurnoy.

Așadar, cercetătorii propun un algoritm numit „plăți programate”, care permite utilizatorilor să adauge mai multe comisioane la tranzacții în timp. În acest fel, pot să prelungească viața stării tranzacției.

Altă problemă pe care o ridică această schemă este procesul teribil de greu de a adăuga noi mecanisme la sistemele cripto. De exemplu, dezvoltatorii Bitcoin Core sunt mai pretențioși când vine vovrba de updatarea bitcoinului cu noi funcționalități, într-un efort de a proteja integritatea și securitatea criptomonedei.

S-a opus ceva rezistență la conferința Financial Crypto din 2018, unde un membru a spus că adăugarea de comisioane la RAM ar introduce „motivații perverse”, care i-ar face pe mineri – cei care primesc aceste comisioane – să cenzureze state-ul pentru propriul câștig.

Totușo, Chepurnoy crede că propunerea ar putea să aibă parte de mai multă atenție din pratea dezvoltatorilor ethereum. Aceștia au luat în calcul un mecanism similar, numit „chirie pe stocarea pe state”. Lucrează la rândul lor cu un state de nod care crește exponențial.

„Trebuie să evităm această creștere spre infinit”, a concluzionat Chepurnoy.