Bitcoin o moneda viabila? Crearea unei monede implică niște cunoștințe solide de economie și o capacitate de a prevedea provocările și de a preveni dezastre economice. În definitiv, avem parte de un foarte longeviv dezastru economic și de crize economice periodice în economia tradițională. Satoshi a studiat principiile economice și a identificat problemele, încercând să găsească soluții valide. Cifrele din protocol nu sunt nici pe departe aleatorii ori cu vreo valoare sentimentală pentru creator, ci principii de bază deosebit de inteligente și calculate pentru ca bitcoinul să nu aibă parte de crize
1. Limitarea producției
Limitarea producției este una dintre metodele de bază economice care pot crește valoarea unui produs. Sistemul este foarte simplu – atâta timp cât cererea este mai mare decât oferta, valoarea produsului va fi mai mare declanșând un fel de licitație spontană între cumpărători și lăsând producătorul să conducă piața. Reversul, o ofertă mai mare decât cererea, presupune că producătorii trebuie să intre în competiție pentru consumatori oferind prețuri mai mici.
Banii fiat sunt supuși inflației datorită faptului că băncile pot oricând să injecteze bani în sistem, în funcție de nevoi. La fiecare injectare de bani noi, valoarea economiilor scade. Situația din Zimbabwe ilustrează cel mai bine această idee. Un guvern corupt și incompetent, lipsit de educație financiară, injectează constant bani noi în sistem. S-a ajuns la situația în care un salariu întreg plătit în dolari Zimbabwe să acopere plata unui bilet de călătorie, așadar oamenii nu mai sunt dispuși să lucreze pentru monedă națională. Este un caz extrem și vorbim într-adevăr despre niște administratori incompetenți, însă de-a lungul timpului și dolarul american a fost supus procesului inflaționar, de fiecare dată când s-au printat bani noi. În anii 50, 10 dolari americani aveau aceeași putere de cumpărare cât 100,22$ în 2016. Inflația anuală pe această perioadă a fost de aproximativ 3,55%. Acest lucru nu face altceva decât să evapore economiile cetățenilor.
Protocolul bitcoin generează doar 21 de milioane de bitcoini în total. Protocolul bitcoin stabilește clar această sumă. Limita este impusă ca un principiu economic deflaționar care să asigure că valoarea monedei bitcoin nu va putea decât să crească în timp. Recompensa per block se înjumătățește la fiecare 210 000 de blocuri minate, adică o dată la aproximativ patru ani, conform următorului algoritm:
Algoritmul de scădere geometrică a fost ales pentru că aproximează rata la care aurul este minat.
Acest lucru face din bitcoin o moneda viabila si cea mai bună metodă de stocare de valori. Este mult mai rentabil să îți păstrezi economiile în bitcoin decât în orice altă monedă, pentru că valoarea sa, independent de volatilitatea prețului, nu poate decât să crească de la un an la altul
2. Creșterea dificultății de minare
Minarea este una dintre cele mai importante activități din ecosistemul bitcoin. Minerii sunt cei care susțin rețeaua, formând noduri care verifică tranzacțiile bitcoin. Acest lucru se consolidează într-o rețea care pune la comun resursele de procesare ale participanților la piață, formând în practică un super-calculator.
Oricine ar vrea să dea un atac la rețea ar trebui să depășească suma totală a puterii de procesare din ecosistem. Ținând cont de puterea imensă de mii de Th pe care se bazează rețeaua, acest lucru este absolut imposibil în ziua de azi.
Pentru a-i motiva însă pe oameni să susțină rețeaua, practic să consume curent acasă pentru a participa la ecosistem, nu te poți baza doar pe generozitatea oamenilor, propunându-le să contribuie energie electrică și putere de procesare doar pentru satisfacția de a crea un super-calculator. În cazul monedei bitcoin, cei care participă la rețea primesc o recompensă în bitcoin, moneda creată de Satoshi Nakamoto după principii economice de bază. Așadar, ei susțin rețeaua consumând resurse, iar rețeaua îi răsplătește cu bitcoini, folosind acele resurse contribuite pentru a asigura securitatea rețelei, o securitate de grad militar.
Andrei Andone explica ieri, în cadrul webinarului GoanaDupăBitcoin că cel mai probabil nici măcar o civilizație extraterestră nu ar putea să atace rețeaua în acest moment, așa cum arată ea.
Acest principiu de creare a unei rețele distributive cu valoare de super-calculator a fost aplicat și în domeniul cercetării, acolo unde este nevoie de putere mare de procesare de care instituțiile (începând cu școlile și terminând cu NASA) pot sau nu să dispună. Am stabilit că au nevoie de putere de procesare. Un super-calculator poate implica costuri astronomice. Dacă însă mai mulți participanți contribuie la rețea cu resursele proprii, aceste costuri sunt scoase din ecuație. Recompensele pot veni fie sub forma unei criptomonede create de cei care pun la punct rețeaua (așa cum este cazul ShuttleCoin sau CryptoSpace Innitiative) fie printr-un sistem de gamificare prin care participanții pot fi antrenați în sistem.
Dificultatea de minare este un alt aspect important care asigură că sunt suficienți mineri implicați în rețea. Dificultatea de minare presupune că, pe măsură ce se implică mai mulți mineri în rețea, minarea unui bloc este mai dificilă deoarece sunt mai mulți competitori pentru același bloc. Dificultatea se ajustează o dată la 2016 blocuri minate, adică aproximativ o dată la două săptămâni.
De la început și până acum dificultatea de minare nu afăcut decât să crească, ceea ce reflectă faptul că și comunitatea de mineri a crescut în același ritm.
Să ne închipuim însă un scenariu (puțin probabil) în care comunitatea minerilor scade abrupt. Asta ar însemna și o scădere a forței rețelei, dar în același timp și o scădere a dificultății de minare. Așadar, minerii ar fi răsplătiți cu sume mai ușor de generat de bitcoini, deci ar fi mai motivați să susțină rețeaua.
Spuneam mai devreme că este un scenariu puțin probabil, însă minerii mici se confruntă cu probleme serioase. Apar în fiecare an echipamente noi mai scumpe, investițiile și costurile de întreținere sunt relativ mari, iar dificultatea de minare care ar putea să scadă într-o situație de forță majoră este o plasă de siguranță. Bitcoin o moneda viabila?
3. Comisioanele pe tranzacții
Nu este foarte dificil să intri în competiție cu băncile atunci când vine vorba despre comisioane. Fiecare operațiune la bancă presupune niște costuri, fie că vrei să îți verifici contul bancar, să-ți plătești facturile, să obți o chitanță sau să retragi bani. Chiar și simpla depozitare a banilor la bancă are comisioane de administrare lună de lună,
Comisioanele bancare nu sunt neapărat nejustificate. Administrarea banilor tăi implică o serie de costuri, de la plata personalului calificat și până la transportul banilor fiat în siguranță. În ziua de astăzi, o mare parte din bani sunt neprintați, sub formă de informație, la fel ca bitcoinul. Chiar și așa, securitatea slabă, pe maxim 5 straturi, de care beneficiază băncile înseamnă că ele sunt ținta unor atacuri, care aduc alte pierderi, pierderi pe care banca le amortizează tot din banii clienților. Nici unul dintre aceste costuri nu sunt necesare în cazul bitcoinului.
Practic, îți administrezi singur contul, sau mai exact îl administrează calculatorul tău. Poți verifica oricând soldul, costurile fiind cam atât cât plătești factura la Internet și curentul în cele douăzeci de secunde dintr-o zi, adică nesemnificative. Nu se pune problema salarizării angajaților unei bănci.
Transferul de bani prin bancă vine și el cu comisioane suplimentare, care pot fi foarte mari atunci când faci operațiuni transfrontaliere. Poate că lucrezi în străinătate și trimiți bani acasă, uneori sume mai mici alteori mai mari, însă o faci consecvent, lună de lună. Sau poate ai o companie care lucrează cu parteneri din străinătate, și atunci trimiți sau primești constant sume mari de bani. Fiecare tranzacție te costă, în general un procent din suma trimisă dacă este vorba despre sume mari. 1% dintr-un milion de dolari pe care i-ai plăti pe marfa pe un an întreg poate să facă diferența în afaceri.
Casa câștigă însă întotdeauna. Dacă este vorba despre o sumă mică de bani, să zicem o donație de 10-20 de lei către o organizație în care ai încredere, atunci poți să ajungi să dai mai mulți bani băncii decât ai da celor care au reală nevoie de bani.
Bitcoin o moneda viabila? Bitcoinul are comisioane nesemnificative, de 1-2 bani. Acești bani ajung la minerii care procesează tranzacțiile și fără plata acestora tranzacția ta își va pierde prioritatea în rețea și vei avea de așteptat mai mult pentru ca ea să se proceseze. Comisioanele sunt însă fixe, pentru că pentru rețea nu este nici o diferență să proceseze o tranzacție de 1000 de bitcoini sau una de câțiva satoshi. Este vorba în definitiv de transport de informație, nu de transmiterea unei dube securizate care transportă kilograme de aur.
Comisionul este însă important sub alt aspect. În mai mult de o sută de ani, toți bitcoinii disponibili în rețea vor fi minați până la ultimul. Ce îi va mai motiva atunci pe mineri să susțină rețeaua? Spuneam mai devreme că activitatea lor este foarte importantă pentru securizarea rețelei, pentru că ei crează un super-calculator. Dacă activitățile de minare se încheie, nimeni nu mai este motivat să păstreze nodurile active. Presupunând că până la acel moment bitcoinul va fi deja o monedă matură, comisioanele de tranzacționare de pe întreg globul, de ordinul miliardelor, vor fi cele care îi recompensează pe mineri.
Bitcoin o moneda viabila?
Aceste principii sunt prevăzute încă de la crearea monedei bitcoin, pentru a preîntâmpina probleme care pot să o invalideze. Este adevărat că provocări vor mai apărea pe parcurs, așa cum este creșterea dimensiunii blocului. Protocolul bitcoin are la bază trei stâlpi solizi, plasați strategic și deloc aleatorii. Cu timpul, pe măsură ce apar provocări noi, cu votul comunității se vor face îmbunătățiri la rețeaua bitcoin. Există o serie de altcoinuri care au abordări diferite în anumite puncte esențiale. Orice reușită testată pe altcoinuri va fi cu siguranță implementată în protocolul bitcoin, care se va perfecționa pe parcurs. Deocamdată, știm ce se va întâmpla peste mai bine de 100 de ani și cum să prevenim acea criză.
Vi s-a părut interesant articolul?