Ross Ulbricht, fondator la platforma Silk Road, a comemorat cel de-al cincilea an de închsioare cu lansarea unui documentar despre cea mai faimoasă platformă e-commerce bazată pe criptomonede.
Intitulat “Railroaded, The Targeting and Caging of Ross Ulbricht”, documentarul va fi disponibil pe site-ul FreeRoss.org. Primul episod este deja pe YouTube.
Seria web urmărește istoria lui Ross Ulbricht de la crearea Silk Road, definit ca o piață anonimă. Era un site de comerț electronic similar cu Amazon sau eBay, dar cu accent special pe siguranța și anonimatul utilizatorilor.
Silk Road a fost lansat la începutul lunii februarie 2011. Folosea Tor pentru a asigura anonimatul și taxele pentru plățile anonime. Platforma a fost creată pentru a fi similară cu ceea ce este acum Openbazaar.
Ideea inițială a fost de un „experiment al pieței libere”, o platformă deschisă în care
„oamenii ar fi trebuit să aibă dreptul de a cumpăra și de a-și vinde ceea ce doreau, atâta timp cât nu dăunau nimănui”.
Unele lucruri au fost interzise, cum ar fi articolele furate, pornografia infantilă, contrafacerea și, în general, orice ar fi afectat alte persoane.
Multe articole vândute erau absolut legale, cum ar fi aurul, cărțile, arta și îmbrăcămintea. Din păcate, însă, unii vânzători au început să o folosească ca o platformă sigură pentru vânzarea de droguri ilegale, arme și multe altele.
In iunie 2011, Chuck Schumer era senator de New York si membru al Comitetelor Bancare și Financiare din Senatul american. Acesta a cerut o „acțiune dură de combatere” a acestui comerț și închiderea imediată a Silk Road.
Ulbricht susține că nu el s-a ocupat de gestionarea platformei Silk Road
Când Ulbricht a decis să deschidă platforma Silk Road, l-a cooptat pe Richard Bates, care a studiat informatica și lucra pentru PayPal și eBay. Imediat ce a înțeles problemele pe care proiectul le-ar putea aduce, Bates a părăsit inițiativa.
Ulbricht a căutat atunci o alternativă și în 11 noiembrie 2011, a predat site-ul web unei persoanei anonime. În februarie 2012, noul proprietar al Silk Road anunța că aliasul său este Dread Pirate Roberts (DPR). Numele fusese împrumutat de la un personaj din filmul The Princess Bride. Acesta a devenit mai târziu punctul focal al investigației guvernamentale.
Droguri și investigații
Ancheta a început când agentul de investigații Jared Der-Yeghiayan de la Homeland Security Investigations (HSI) a interceptat pachete neobișnuite de pe aeroportul Chicago O’Hare în iunie 2011.
Aceste pachete conțineau droguri și foloseau metode sofisticate de ambalare pentru a evita detectarea. Der-Yeghiayan a descoperit că originea acelor pachete era Silk Road și că Mark Karpeles, fondatorul Mt. Gox, principalul exchange de Bitcoin la momentul respectiv, a fost de asemenea implicat în trafic.
Pe 6 iulie 2012, Der-Yeghiayan a prezentat un raport cu concluziile sale la HSI. Câteva zile mai târziu, Michael McFarland, șeful anchetei Silk Road de la HSI Baltimore, a prezentat un proiect de propunere către sediul HSI.
Ancheta a continuat în 2013 și a dus la mai multe arestări, inclusiv cea a lui Ross Ulbricht. El a fost încarcerat la 1 octombrie 2013.
Pedepse inegale
Persoanele implicate în traficul de droguri pe platforma Silk Road au primit mai multe sentințe. Ulbricht a fost pedepsit cel mai sever: două pedepse cu închisoarea pe viață.
Scandalul Silk Road a determinat pe mulți să considere că există în continuare îndoieli puternice privind implicarea lui Ross Ulbricht în traficul ilegal.
Din acest motiv, a fost inițiată o petiție ce are în prezent peste 85.000 de semnături. Obiectivul este de a ajunge la 150.000 de semnături. Scopul ei final este de a solicita clemență din partea președintelui Statelor Unite.
Acest documentar este o tentativă a lui Ulbright de a-și prezenta punctul de vedere cu privire la implicarea sa în scandalul legat de platforma Silk Road.