Președintele venezuelean Nicolas Maduro a anunțat pe 1 octombrie lansarea oficială a criptomonedei Petro pe postul de televiziune național.

În conformitate cu declarațiile sale, site-ul oficial al criptomonedei bazate pe petrol a fost deja lansat. Portofelul poate fi descărcat din magazinul Google Play.

Vânzarea publică a Petro va începe pe data de 5 noiembrie. Criptomoneda va putea fi tranzacționată pe 6 platforme exchange majore începând cu octombrie.

Nicolas Maduro nu a specificat care sunt exchange-urile respective. Petro însă nu apare listat pe niciuna dintre platformele majore listate de Coimarketcap.

În luna mai, Correo del Orinoco, ziarul venezuelean susținut de guvern, cele 16 exchange-uri certificate de autorități sunt “Criptoexchainge, Criptocapital, Asesoría Financiaera CA, Italcambio, Amberes Coin, Cave Blockchainge, Valoratta Casa de Bolsa, Coinsecure.ve, Critiaechainge, Criptolago, Criptoventraige CA, Criptoactivo Menets CA, Criptoactivo Bancar CA, Criptomundo Casa de Intercambio CA, Inversiones Financieras 1444 CA și Criptoactivo Criptoes”.

În plus, președintele venezuelean a declarat că toate achizițiile naționale de petrol trebuie acum plătite cu Petro. Această prevedere se referă, de asemenea, și la companiile aeriene internaționale ce au curse în Venezuela, deoarece combustibilul pentru aeronave va fi de asemenea vândut companiei în baza Petro.

Nicolas Maduro

a reiterat în discursul său din 1 octombrie că moneda de stat este susținută de petrol. Mai mult decât atât, noul whitepaper al criptomonedei subliniază că Petro este susținută 50% din petrol, 20% din aur, 20% din fier și 10% din activele diamante.

Președintele venezuelean a făcut recent câteva anunțuri notabile despre moneda națională garantată cu petrol. Inițial, Maduro spusese că moneda va începe să circule în august. A anunțat apoi că Petro va fi folosit ca unitate de cont pentru salariile, bunurile și serviciile locale, cum ar fi moneda națională, bolivarul suveran, care se luptă cu hiperinflația.

În ciuda declarațiilor oficiale, experții rămân sceptici față de Petro. Un raport al Reuters, publicat în august, a susținut că nu există semne că Petro ar exista în Venezuela.

Revista americană Wired a numit moneda venezueleană “o cascadorie” care urmărește să acopere eșecul guvernului de a salva economia națională.

Măsurile de stat menite să restructureze Petro vin târziu, a declarat un expert al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

“Este prea târziu pentru a salva Petro. Nu există încredere și nu va reuși”, a spus Moises Rendon.