Patru profesori din cadrul Facultății de Drept din cadrul Universității Pennsylvania au realizat un studiu extins al fenomenului ICO. Concluziile arata că majoritatea proiectelor au eșuat în respectarea promisiunilor făcute în whitepaper.

De asemenea, majoritatea proiectelor nu au inclus măsuri de protecție pentru investitori. Un exemplu ar fi împiedicarea insider-trading (dezvăluirea de informații confidențiale care să ofere avantaje anumitor actori).

Documentul, intitulat ”Capitalismul bazat pe criptomonede”, prezintă o analiză obiectivă a realității fenomenului ICO. Sunt comparate așteptările cu realitatea proiectelor și se subliniaza deficiențele întâlnite.

”Analizele efectuate au relevat că majoritatea ICO-urilor nu au inclus promisiuni de protejare a investitorilor împotriva incidentelor de insider trading. De asemenea, codurile pe care se bazează acestea au demonstrat vulnerabilități semnificative”

se menționează în raport.

”În mod surprinzător, într-o comunitate în care principiile tehno-libertariene sunt esențiale, foarte mulți emitenți de ICO-uri au creat coduri care facilitează menținerea controlului asupra rețelelor și care permit modificarea structurilor de guvernământ ale rețelelor”

explică autorii analizei.

Unul dintre studiile de caz din raportul Universității Pennsylvania este cel al proiectului Polybius, originar din Estonia. Whitepaper-ul acestuia a inclus promisiuni ce nu s-au concretizat după finalizarea vânzării de tokenuri.

În iunie 2017, Polybius a strând 31 milioane de dolari în cadrul ICO-ului. Whitepaper-ul a inclus declarații care au lăsat de înțeles că anumite caracteristici vor fi incluse codul pe care sunt bazate tokenurile și în contractele smart.

”Dincolo de conformitatea cu ERC-20 și de prezența unei caracteristici de modificare, nu am verificat dacă oricare dintre aceste caracteristici sunt prezente, în mare parte deoarece guvernarea codificată a lui Polybius există în bytecode ([…] limbajul mașinii Ethereum). Fără a cheltui o sumă mare de bani pentru achiziționarea timpului și a know-how-ului unui inginer invers motivat și talentat, un investitor ar fi limitat să se bazeze pe promisiuni vernaculare „

concluzionează autorii.

Dar asta nu e tot

Din păcate, această situație este frecvent întâlnită în cazul majorității ICO-urilor. Promisiunile din whitepaper se lovesc de realitatea în care actori rău-voitori sunt dispuși să exploateze orice vulnerabilitate.

Un alt exemplu recent a fost Bancor. Exchange-ul descentralizat a reușit să acumuleze 153 milioane de dolari în câteva ore în iulie anul trecut. Insa luna aceasta un atac a generat pierderi de 12 milioane de dolari. Situația a generat critici extinse în comunitate, mai ales cu privire la declarațiile făcute de reprezentanții exchange-ului cu privire la descentralizare și guvernare.

Raportul Universității Pennsylvania confirmă analize similare cu privire la industria ICO, însă majoritatea liderilor de opinie de pe piața cripto continuă să apere sistemul acesta de strângere de fonduri.

De exemplu, CEO-ul Binance, Changpeng Zhao a declarat în luna mai că

”strângerea de bani prin intermediul ICO-urilor este de 100 de ori mai simplă decât prin fondurile de investiții”.