Băncile centrale au decis aparent să întârzie lansarea Libra până când vor fi capabile să o contracareze cu propriile CBDC-uri.
Grupul celor douăzeci (G20) – o organizație de miniștri de finanțe și guvernatori ai băncilor centrale care reprezintă Uniunea Europeană și 19 țări de pe toate continentele – a declarat într-un raport că lucrează cu Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Mondială și Banca pentru decontări internaționale (BIS) pentru a oficializa utilizarea monedelor digitale ale băncii centrale (CBDC) în sistemele bancare.
Utilizarea monedelor digitale ale băncii centrale va incepe din 2022
Autoritățile financiare internaționale planifică ca aceste standarde să fie publicate oficial până la sfârșitul anului 2022. Conform raportului, FMI și Banca Mondială vor avea capacitățile tehnice pentru a facilita tranzacțiile CBDC între țări până la sfârșitul anului 2025.
Testeaza BRAVE, castiga BAT si sustine revista noastra!
Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Japoniei (BOJ) au declarat anterior că intenționează să emită propriile CBDC. Un raport al BCE a declarat că o decizie de a emite un euro digital va fi anunțată în aprilie anul viitor. Oficialii BOJ au declarat că experimentele cu yen-ul digital vor începe în primăvară, decizie impulsionată de faptul că yuanul digital al Chinei este deja în teste.
Între timp însă, cele mai mari economii ale lumii încearcă să împiedice lansarea unor stablecoins private concurente precum Libra.
G7, impotriva Libra
Membrii G7 au anunțat că se vor opune lansării proiectului Libra propus de Facebook într-un proiect de declarație citat de Reuters:
„G7 continuă să susțină că niciun proiect global de stablecoin nu ar trebui să înceapă să funcționeze până când nu abordează în mod adecvat cerințele legale, de reglementare și de supraveghere relevante printr-o proiectare adecvată și prin respectarea standardelor aplicabile.”
Miniștrii de finanțe și șefii băncilor centrale din Statele Unite, Canada, Japonia, Germania, Franța, Italia și Marea Britanie au susținut anul trecut în octombrie că acest tip de ”criptomonede stabile globale” reprezintă o amenințare la adresa sistemului financiar mondial.