În cursul zilei de ieri, pe Twitter au început să circule informații neconfirmate despre yuanul digital și o aplicație dedicată acestuia. Matthew Graham, CEO al Sino Global Capital, a publicat o serie de screenshots și un link către o aplicație mobilă ce pare să aparțină Agricultural Bank of China (ABC).

„Americanii încă încearcă să-și dea seama dacă ar trebui să-și pună o mască pe față în timp ce China implementează o tehnologie revoluționară”,

a spus Graham.

“După cum am înțeles, proiectul DCEP a ajuns la următoarea fază de testare”,

a declarat pentru Decrypt Graham, un american care locuiește la Beijing.

„Mai exact, testarea se face la Agricultural Bank of China, în patru regiuni pilot – Shenzhen, Xiongan, Chengdu și Suzhou ”,

a spus el.

Ce sunt monedele stabile – StableCoins?

Conform informațiilor ce circulă pe WeChat, citând un oficial de la ABC, testarea comercială a monedei digitale urmează să înceapă în centrele comerciale din Chengdu.

Aplicația de plăți pentru mobil publicată de Graham pare să fie proiectată pentru clienții băncii ABC și este similară cu cele utilizate de TenPay și WePay. Acestea sunt cele mai mari procesatoare de plăți private din China în prezent.

Din păcate, aplicația funcționează doar pentru utilizatorii din cele patru zone de pilot – Shenzhen, Xiongan, Chengdu și Suzhou. Conform lui Graham, aplicația include un portofel electronic și facilitează plăți prin intermediul codurilor QR. Sistemul de plăți se bazează pe tehnologia NFC, pentru a putea fi folosită în zonele rurale sau cele cu acces redus la internet.

Yuanul digital – lansare iminentă

Moneda digitală a băncii centrale a Chinei a fost dezvoltată de o echipă din cadrul Băncii Populare Chineze în ultimii cinci ani. Până în prezent, nu au fost făcute declarații oficiale cu privire la proiect, dar zvonuri despre o lansare iminentă circulă de câteva luni.

În decembrie, agenția de știri Caiing a raportat că Banca Populară Chineză va lansa un pilot al yuanului digital în Shenzhen și Suzhou. Proiectul pilot ar fi condus de PBOC împreună cu patru bănci majore de stat: Banca industrială și comercială din China, Banca Chinei, Banca de construcții din China și ABC. La poriect vor participa și trei companii majore de telecomunicații: China Telecom, China Mobile și China Unicom.

CryptoZZ