Firma de statistică britanică Juniper Research a publicat marți un raport care sondează piaţa bitcoin. Aceştia sugerează că numărul activ de utilizatori bitcoin în lume va ajunge la 4.7 milioane până la finele lui 2019. De aproape patru ori mai mult decât anul trecut, când aveam doar 1.3 milioane anul trecut.
Cu toate acestea, raportul ridică și problema că partea dominantă a pieței de bitcoin va fi aceea a schimbului monedei digitale în bani lichizi. Adopția de bitcoin în retail va fi restricționată unui public de nișă, a mai spus Juniper Research într-un comunicat de presă.
Conform raportului, în timp ce un număr mare de comercianți de nivel înalt susțin plata prin Bitcoin, nivelul de activitate, atât în mediul online cât și în cel offline se dezvoltă încet.
Windsor Holden, autorul raportului, a declarat: “În timp ce volumul zilnic al tranzacțiilor a crescut cu aproximativ 50% din martie 2014, se pare că mare parte din această creștere rezultă din nivele de tranzacții mai mari din partea unor utilizatori bitcoin stabili, mai degrabă decât din partea unei adopții mai răspândite a monezii.”
Raportul listează un număr de factori despre care pretinde că vor continua să împiedice creșterea. Este vorba în special dificultatea în a explica utilizatori bitcoin conceptul de plăți cu moneda digitală. Raportul ridică și problema că Bitcoinul este asociat cu infractorii care fac cumpărături ilegale sau încearcă să spele bani. Acest lucru este foarte probabil să țină la distanță eventualii noi utilizatori bitcoin
Raportul notează de asemenea că o mare parte din bitcoini sunt puși de-o parte de speculanți. Furnizarea de monedă digitală ar putea fi mai departe restricționată de volatilitate, de scăderea monezii și de creșterea costurilor pentru curentul electric.
Alte observații ale raportului de la Juniper Research
– Piața alternativă a monezilor digitale (altcoin) continuă să fie afectată de monede „pump and dump”, dezvoltate doar ca investiții pe termen scurt. Cu alte cuvinte, ne confruntăm cu un preț al altcoinurilor umflat artificial prin declarații pozitive false. Intenţia este de a vinde ceva cumpărat ieftin la un preț mai mare. Cu alte cuvinte, este vorba despre fraudă de bursă.
– Introducerea de schimburi reglementate și licențe ar putea să ducă la o stabilizare a valorii monezii. Odată cu aceasta se va ajunge la o creștere în adoptarea tranzacțiilor în mediul retail.
– Protocoalele din spatele monezii digitale ar putea să ajungă în zone cum ar fi acorduri de tranzacție real-time.
Raportul în întregime este disponibil la vânzare pe site-ul Juniper Research.