Prețuril bitcoin-ului este în creștere. Volumul de tranzacționare al bitcoin-ului este în creștere. Grecia este în cădere liberă către un colaps total și se discută despre Grexit. Coincidență? Analiștii spun că nu.
De ce? Asta s-a mai întâmplat și în trecut, acum mai bine de doi ani și poate că putem învăța din experiență. Mai ales dacă suntem interesați de tranzacții și speculă.
Lecția Ciprului
Să aruncăm o privire la ce s-a întâmplat în ultima vreme cu prețul monedei bitcoin și unde ar putea să sfârșească în viitorul apropiat. Hai să fim toți speculanți bitcoin, într-o săptămână în care grecii au timp să speculeze cu propriul viitor economic și o vacanță a băncilor prelungită.
Să ne îndreptăm către luna martie a lui 2013, când Cipru trecea prin aceleași frământări economice. Detaliile contează mai puțin, dar ceea ce s-a întâmplat a fost o falimentare economică urmată de ”vacanța băncilor”, adică ceea ce a început și în grecia. Vacanța din Cipru a durat peste o săptămână, de pe 19 martie și până pe 28.
Băncile au revenit la acel moment cu un control de sumă impusă de capital frumușică care îi dezavantaja pe oameni, practic o pedeapsă pentru că își țineau fondurile în interiorul țării. Luna martie a adus măsuri la fel de caustice și reteorici publice, ceea ce i-a făcut pe mulți să își retragă fondurile și pe unii să înceapă să investească în alternative economice, evitând vechile standarde ca aurul, argintul și piața imobiliară. Piața s-a mutat către o monedă digitală relativ nouă numită bitcoin.
De la 1 martie 2013, bitcoin-ul era tranzacționat curent la marile schimburi pentru mai puțin de 40$ per monedă. Ce s-a întâmplat apoi este un lucru care i-a făcut pe mulți oameni din întreaga lume să înceapă să observe criptomoneda pentru prima oară. Pe măsură ce situația din Cipru a devenit din ce în ce mai disperată, dobânzile și prețurile la bitcoin au crescut, invers proporțional. Prețurile la bitcoin au făcut mai mult decât să se dubleze până când băncile s-au redeschis, iar acolo unde controlul capital a intrat în vigoare, prețurile au sărit din cauza cererii mari.
Bitcoin-ul a crescut de la mai puțin de 40$ cu mai mult de 400% în următoarele 40 de zile de după 9 aprilie. Prețul aurului și al argintului nu au fost afectate, rămânând aproape neschimbate prin această perioadă de colaps economic al Ciprului.
După ce a ajuns la un vârf de 230$, prețurile au căzut rapid la 60-70$ în câteva zile, după ce controlul de capital pe termen scurt a fost introdus în regiune.
Grexit-ul – un impuls pentru bitcoin
Își va trăi din nou bitcoin-ul perioada de glorie a speculațiilor după restabilizarea Grexit-ului? Deja se văd primele semne. Prețurile la bitcoin au crescut cu aproape 10% în ultimele două săptămâni, cea mai abruptă mișcare ascendentă din ultimele luni
Totuși, stiuația este differită față de acum doi ani, cu zeci de mii de comercianți ca Dell, Microsoft și Expdia care vând bitcoin pentru monedă fiat. E un lucru la ordinea zile, pentru ca firmele mari să își poată achita cheltuielile zilnice, creând presiunea pentru un preț descendent. Cu siguranță că situația nu era asemănătoare în martie 2013.
Bitcoin-ul de astăzi va avea un drum mult mai greu înainte dacă vrea să câștige un avânt, așadar o creștere de peste 400% este prea puțin probabilă. Interesul față de bitcoin în Grecia a crescut îndoit, conform celor de la Vaultoro, specializați în schimburi bitcoin-aur. Acest lucru susține creșterea prețurilor.
Dovezi clare că a crescut interesul față de bitcoin vine de la piețele de tranzacționare care lucrează pe mai multe piețe mari. LocalBitcoins.com a declarat un volum record al tranzacțiilor bitcoin pe mai multe piețe, inclusiv Rusia, India, Suedia, Africa de Sud și chiar regiunea europeană în mare. Activitățile nu au mai fost atât de intense de la sfârșitul lui 2014, când prețurile erau aproape duble față de perioada curentă.
Prețurile au crescut, interesul față de bitcoin a crescut, iar un alt colaps economic ne pândește. Sunt toate ingredientele de care au nevoie speculanții de monedă. Ar trebui cineva să se aștepte la bitcoin-i de 1000 de dolari în luna august? Nu, dar nu fiți surprinși dacă istoria se repetă și dacă bitcoin-ul câștigă mai mult decât creșterea curentă de 10%.
Acum pare să fie un moment bun pentru ca speculanții să fie pe val. Bitcoin-ul este o investiție de mare risc dar și de mare câștig și nu ar trebui să fie speculată de novici pentru câștig pe termen scurt. Această istorie economică bazată pe probleme naționale arată și că prețurile se vor întoarce la normal după un sprint scurt, iar ăsta este un lucru pe care nu trebuie să îl uităm.
Sunt milioane de greci care cumpără bitcoin și cresc prețul, din cauza cererii locale. Să fie adevărat? Puțin probabil. Grecia este o piață foarte mică, cu un nume foarte mare. Este o fracție din dimensiunea marilor jucători ca Franța și Germania când vine vorba de produsul intern brit sau orice alte măsurători economice. S-ar putea să fie câțiva posesori noi de bitcoin în grecia în ultimele două săptămâni, dar nu este suficient acest lucru ca să mute întreaga piață bitcoin la nivel global.
Cel mai probabil, speculanții din toată lumea văd Grexit-ul ca pe o ocazie să stimuleze piața bitcoin și licitează unul împotriva altuia din lăcomie. Acesta e motivul pentru care nu investim acțiuni în funcție de prețul în dolari, pentru că este un instrument de măsurare pentru speculanți, nu măsoară corect valoarea monedei bitcoin.
S-ar putea să fie o perioadă bună pentru comercianții care schimbă bitcoin la sfârștiul zilei și pentru speculanți, dar pentru cei care au o viziune pe termen lung pentru monedă, nu se schimbă mare lucru.
Înapoi la Știri Bitcoin