Președintele venezuelean Nicolás Maduro a anuțat ieri ca a început pre-vânzarea noii criptomonede Petro, susținută oficial de guvern și bazată pe rezervele de petrol naționale. Mai exact, guvernul intenționează să pună în circulație 100 milioane de Petro, care sunt echivalentul a 100 milioane de barili de petrol.
Venezuela se confruntă în prezent cu mari probleme economice, după ce moneda națională bolivar s-a prabușit (valorând în prezent 0,00004 dolari americani). Criza economică este întreținută și de sancțiunile impuse Venezuelei de către Statele Unite.
Președintrele venezuelean consideră că noua criptomonedă, bazată pe blockchain-ul Ethereum, este o alternativă a monedei naționale și va fi utilizată pentru refacerea economiei.
În perioada de pre-sale (20 Februarie-20 Martie) vor fi disponibile spre achiziție 82 milioane de tokeni, iar în luna următoare se va vinde diferența până la 100 de milioane. Se așteaptă ca valoarea unui petro să fie de aproximativ 60$, fiecare fiind divizibil în 100 milioane de ”mene”.
Criptomoneda va putea fi achiziționată utilizând valute fiat și alte criptomonede și va fi acceptată ca metodă de plată de către guvernul venezuelean (pentru taxe, impozite și servicii publice). Organismele de reglementare vor fi Superintendența pentur Criptomonede și Observatorul Național pentru Blockchain.
Președintele Maduro declarat:
“Petro s-a născut și vom avea un succes total pentru bunăstrarea Venezuelei… Cele mai mari companii și cele mai importante rețele blockchain colaborează cu noi și urmează să semnăm acorduri”.
Inițiativa a provocat controverse la nivel local și internațional – partidul de opoziție din Venezuela a afirmat în numeroase rânduri că este un demers ilegal și neconstituțional, iar după alegerile din Aprilie, când președintele va fi schimbat, criptomoneda va fi eliminată.
”Este doar o tentativă disperată de a ipoteca rezervele de petrol ale țării pentru a extinde creditul de care are nevoie Guvernul”.
De asemenea, Statele Unite au comentat negativ la adresa proiectului, avertizând investitorii că achiziționarea petro încalcă decretele cu privire la sancțiunile economice impuse Venezuelei.
Mulți analiști de pe piață și-au exprimat dubiile cu privire la succesul proiectului.
Alex Van de Sande, developer pentru Fundația Ethereum, localizat în Brazilia a afirmat
”Sună ca și când nu au înșeles cum funcționează criptomonedele. Din păcate, asta nu înseamnă că nu vor strânge bani. Am vazut idei foarte proaste care nu au nicio logica dar care au strâns foarte mulți bani. Dacă vrei să eviți sancțiuni internaționale și să faci bani să apară din senin, fără a se cunoaște originea lor, acest Petro ar fi o metodă eficientă”.
Cei care susțin ideea spun însă că moneda are echivalent în materie primă valoroasă și că administrația este motivată să o facă să aibă succes.
Mati Greenspan, analist de piață pentru eToro, a declarat pentru Washington Post:
”Este o piatră de hotar – un proiect extrem de interesant care are șanse mari să funcționeze și este clar un progres față de situația economică actuală. Daca venezuelenii o vor adopta și o vor vedea ca pe un semn pozitiv, pentru că este o platformă care promovează transparența, atunci vor avea sprijin din partea întregii comunități cripto”.
De altfel, populația din Venezuela este deja familiarizată cu criptomonedele, rata foarte mare a inflației și devalorizarea bolivarului făcându-i pe mulți să se orienteze spre utilizarea lor pentru cumpărături zilnice. Iar conform analizei realizată recent, Venezuela este țara cea mai avantajoasă pentru minare datorită prețului scăzut al curentului electric.