Adopția Segwit a crescut constant de când s-a lansat în august 2017, deși nu la fel de repede pe cât le-ar plăcea unora. Problema este că procesul trebuie să aibă loc treptat. Fiecare portofel, schimb sau furnizor de serviciu trebuie să lanseze propriile adrese compatibile. Pentru că fiecare organizație are propria procedură, propria abordare și probleme diferite, adopția Segwit nu s-a făcut peste noapte.

Acest fenoment explică de ce numărul de tranzacții Segwit variază. Se fac undeva între 10 și 20% din tranzacțiile totale – deși procentul crește tot mai mult. Protocolul a avut deja niște rezultate impresionante. Începând de ieri, tranzacțiile Segwit au avut undeva la 14% din total. Au atins maxime acum câteva săptămâni, cu 18% din totalul tranzacțiilor făcute pe blockchain, un record de la prima oară când a fost activat.

Așa cum spuneam mai devreme, acest procent o să crească cel mai probabil în curând. Ieri, două dintre schimburile de top, Coinbase și Bitfinex, au confirmat că adoptă SegWit. Printre alți furnizori importanți care au dat drumul la protocol se numără Shapeshift, Ledger, Trezor, Samourai și Edge. Mai sunt însă și alți câțiva care au lansat tranzacții SegWit, cum ar fi schimbul Kraken și piața CoinMall.

Tranzacții Segwit pe Bitfinex

În ceea ce privește schimburile care au activat tranzacții SegWit, cele mai ușor de observat schimbări pe termen scurt sunt pe scurt tranzacții procesate mai eficient, cu comisioane pe tranzacții mai mici și viteză mai bună. Aceste tranzacții Segwit reușesc să înghesuie mai multe tranzacții într-un singur bloc procesat de rețea.

Conform unei postări pe blogul oficial al companiei, implementarea Segwit înseamnă că utilizatorii Bitfinex „pot să beneficieze de pe urma unor comisioane de retragere mai mici cu aproximativ 15% și de timpi de procesare mai buni la tranzacțiile din întreaga rețea bitcoin.”

Directorul executiv de la Bitfinex, Paolo Ardoino, spune în felul următor:

„Ca schimb de top de criptomonedă, Bitfinex este dedicat să îmbunătățească oferta pentru clienții loiali și abili. Furnizorii SegWit oferă nu doar beneficii imediate pentru utilizatori, dar și o fundație pentru dezvoltarea viitoare a bitcoinului. Oferind suport pentru adresele SegWit, Bitfinex atacă trei dintre cele mai mari probleme ale entuziaștilor cripto. Comisioanele pe tranzacții, viteza de tranzacții și capacitatea totală a rețelei. Suntem încântați să știm că prin această implementare putem să oferim clienților noștri comisioane de retragere care sunt cu 20% mai mici, dar și viteze de tranzacții mai rapide ca niciodată.”

Rețeaua Lightning

În contextul problemelor de scalabilitate Bitcoin, este important să discutăm dezvoltarea altui proces promițător: rețeaua Lightning. Introdusă pentru prima oară cu simplul scop de a face rețeaua Lightning mai utilă. Lightning este o rețea descentralizată de canale de plată care le permite utilizatorilor să facă microplăți între două părți fără să aibă nevoie să le introducă direct pe blockchain. Ca rezultat, comisioanele de tranzacții au scăzut iar tranzacțiile per total se fac mai rapid.

Idealiștii cripto și-au imaginat încă de la început că bitcoinul va fi un soi de sistem bancar gratuit și liber. Putem să vedem aceste tranzacții Lightning în același context. Așa cum oamenii nu trebuie să care lingouri de aur ca să facă comerț unii cu alții, utilizatorii bitcoin nu trebuie să facă toate tranzacțiile direct pe lanț pentru a se bucura de beneficiile monedelor digitale. Cu rețeaua Lightning, pot să tranzacționeze folosind rețeaua și să lichideze balanțele pe blockchainul de bază – așa cum oamenii schimbă bancnote pe bază de aur cu băncile. Partea cea mai interesantă în acest exemplu este că în loc să ne bazăm pe o bancă intermediară, Lightning permite oamenilor să facă procesele independent.